NBA Europe: Η Αθήνα ανάμεσα στις 12 πόλεις υποψήφιες για τη διοργάνωση αγώνων σύμφωνα με τον Αϊβάζογλου

NBA Europe: Η Αθήνα ανάμεσα στις 12 πόλεις υποψήφιες για τη διοργάνωση αγώνων σύμφωνα με τον Αϊβάζογλου

Οι βάσεις για μια νέα εποχή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μπαίνουν με το NBA Europe, το οποίο στοχεύει να φέρει τα πάνω κάτω στα παρκέ της γηραιάς ηπείρου. Γιώργος Αϊβάζογλου και στελέχη της λίγκας βάζουν την Αθήνα στη λίστα με τις δώδεκα πόλεις που βρίσκονται στο επίκεντρο, με την ΑΕΚ να έχει ήδη καταθέσει τον απαραίτητο φάκελο.

Προτεραιότητες και επέκταση σε νέα αγορά

Δώδεκα πόλεις απαρτίζουν τον αρχικό πυρήνα του σχεδιασμού. Δέκα από αυτές εντοπίζονται στη Δυτική Ευρώπη, καλύπτοντας χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη εκπροσωπούν την ανατολική πλευρά. Παρά την εστίαση σε αυτά τα κέντρα, ανοιχτές παραμένουν οι πόρτες για συλλόγους από τη Θεσσαλονίκη, το Ισραήλ ή τη Σερβία, εφόσον κερδίσουν το εισιτήριο στο γήπεδο.

Το μοντέλο που προωθείται θυμίζει έντονα τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όπου η αγωνιστική αξία είχε τον πρώτο λόγο. Το NBA επιδιώκει να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους, απομακρυνόμενο από κλειστές λογικές. «Εμείς δημιουργούμε ένα σε μεγάλο βαθμό ανοιχτό οικοσύστημα», παραδέχτηκε ο Αϊβάζογλου, συμπληρώνοντας ότι τρία τέταρτα των θέσεων θα είναι διαθέσιμα μέσω αγωνιστικής πρόκρισης.

Οι συζητήσεις με τη EuroLeague

Η επικοινωνία με τη EuroLeague παραμένει ενεργή, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις στη Γενεύη για το μέλλον του αθλήματος. Παρά την επιθυμία για σύμπνοια, το αμερικανικό πρωτάθλημα δηλώνει έτοιμο να προχωρήσει αυτόνομα αν χρειαστεί. «Το NBA είναι αποφασισμένο να προχωρήσει με τη διοργάνωση είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι», ξεκαθάρισε το στέλεχος της λίγκας, αν και υπάρχει μεγάλη προσπάθεια για να βρεθεί κοινή γραμμή πλεύσης.

Οι στόχοι για το 2027

Το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα του 2027 υπηρετούν καθημερινά ομάδες εργασίας που αναλύουν τα πάντα, από τις επενδύσεις μέχρι την επιχειρησιακή λειτουργία. Το ενδιαφέρον για συμμετοχή είναι ήδη παραπάνω από υπαρκτό, με πάνω από 20 συλλόγους να έχουν προσεγγίσει τους διοργανωτές. Ανάμεσα τους βρίσκονται από αμιγώς μπασκετικές ομάδες μέχρι μεγάλοι ποδοσφαιρικοί οργανισμοί που θέλουν να μπουν στον χώρο.

Πέρα από τα οικονομικά μεγέθη, προτεραιότητα παραμένει η αναβάθμιση του επιπέδου του ανταγωνισμού και η προστασία των ακαδημιών. Η επιχειρηματική πλευρά του μπάσκετ στην Ευρώπη θεωρείται ανεκμετάλλευτη, με τον Αϊβάζογλου να τονίζει πως το δέυτερο δημοφιλέστερο άθλημα στην ήπειρο διαθέτει όλα τα φόντα για μια μεγάλη ανάπτυξη. «Πρόκειται για μια συνολική αναδιαμόρφωση του τοπίου», κατέληξε, προσθέτοντας πως πρέπει να σεβαστούν την ιστορία και την παράδοση που κουβαλά το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ