Μεξικό: Τρεις νεκροί από ασφυξία κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Μεξικό: Τρεις νεκροί από ασφυξία κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Η αθλητική ευφορία μετατράπηκε σε ανείπωτη τραγωδία για το Μεξικό, καθώς οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί για την πρόκριση της εθνικής ομάδας στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 βάφτηκαν με αίμα. Η νίκη με 2-0 επί του Ισημερινού στο στάδιο Αζτέκα, που σφράγισε το εισιτήριο για την επόμενη φάση, έβγαλε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους της πρωτεύουσας, με το μνημείο του «Αγγέλου της Ανεξαρτησίας» να μετατρέπεται σε επίκεντρο μιας μαζικής λαοθάλασσας.

Ιστορική επιτυχία με βαρύ τίμημα

Αυτή η πρόκριση αποτελεί ορόσημο για το μεξικανικό ποδόσφαιρο, καθώς είναι η πρώτη φορά μετά το 1986 που η χώρα περνά από νοκ-άουτ φάση σε Μουντιάλ, βάζοντας τέλος σε ένα αρνητικό σερί οκτώ αγώνων. Παράλληλα με την πρωτεύουσα, η πόλη Γκουανταλαχάρα έζησε τις δικές της στιγμές έντασης, με περίπου 150.000 φιλάθλους να κατακλύζουν την πλατεία «La Minerva» για να αποθεώσουν τους παίκτες, με σκόρερ τους Κινόνιες και Ραούλ Χιμένεθ.

Ωστόσο, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο λόγω του ακραίου συνωστισμού. Οι υγειονομικές αρχές κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες στη λεωφόρο Paseo de la Reforma, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα αναίσθητα. Παρά τις άμεσες παρεμβάσεις των διασωστών, ένας 44χρονος άνδρας, μια 19χρονη κοπέλα και μια 48χρονη γυναίκα έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία.

Έκκληση για υπευθυνότητα

Η δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, Κλάρα Μπρουγάδα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων, δεσμευόμενη για κάθε δυνατή υποστήριξη. Μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να επιδεικνύουν στο εξής υπευθυνότητα, φροντίδα και ενσυναίσθηση κατά τη διάρκεια των δημόσιων εορτασμών, προσπαθώντας να κατευνάσει το κλίμα που επισκιάστηκε από την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ