Ιαπωνία: Βραβευμένο Ηλεκτρικό Κουτάλι Μειώνει το Αλάτι στα Φαγητά

Ιαπωνία: Βραβευμένο Ηλεκτρικό Κουτάλι Μειώνει το Αλάτι στα Φαγητά

Η Kirin, μια εταιρεία ποτών από την Ιαπωνία, έχει ξεκινήσει την πώληση ενός ηλεκτρικού κουταλιού που, σύμφωνα με ερευνητές, μπορεί να βοηθήσει στην υγιεινή διατροφή αναδεικνύοντας τις αλμυρές γεύσεις χωρίς υπερβολική χρήση αλατιού και, συνεπώς, νάτριο. Το λανσάρισμα αυτού του προϊόντος αποτελεί την πρώτη εμπορική εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας, η οποία πέρυσι βραβεύτηκε με το Ig Nobel για την πιο παράξενη και πρωτότυπη έρευνα.

Η Kirin σχεδιάζει να πωλήσει μόλις 200 από αυτά τα ηλεκτρικά κουτάλια αλατιού online, έναντι 19.800 γιεν (127 δολάρια) ανά τεμάχιο αυτόν τον μήνα, καθώς και μια limited edition σε ένα κατάστημα λιανικής τον Ιούνιο. Προγραμματίζεται να φτάσει το ένα εκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως εντός πέντε ετών, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να ξεκινούν τον επόμενο χρόνο.

Το κουτάλι, κατασκευασμένο από πλαστικό και μέταλλο, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Meiji, Χομέι Μιγιασίτα, ο οποίος προηγουμένως είχε αναπτύξει μια τεχνολογία που βελτιώνει τη γεύση, με πρωτότυπα ηλεκτρικά ξυλάκια. Η λειτουργία του βασίζεται στη διέλευση ενός μικρού ηλεκτρικού φορτίου για τη συγκέντρωση μορίων ιόντων νατρίου στη γλώσσα, αυξάνοντας την αίσθηση του αλμυρού στο φαγητό.

Η Kirin, που μέχρι πρόσφατα εξειδικευόταν στην παραγωγή μπίρας και πλέον κινείται προς υγιεινά προϊόντα, επισημαίνει τη σημασία της τεχνολογίας αυτής στην Ιαπωνία, όπου ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ποσότητα που υπερβαίνει τις συνιστώμενες ποσότητες από τον ΠΟΥ. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αρτηριακής υψηλής πίεσης, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων παθήσεων.

Ο ερευνητής της Kirin, Άι Σάτο, τονίζει ότι «Η Ιαπωνία έχει μια διατροφική κουλτούρα που προτιμά τις αλμυρές γεύσεις. Οι Ιάπωνες πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να αποχωριστούμε τις συνήθειές μας», και αυτό οδήγησε στη δημιουργία αυτού του ηλεκτρικού κουταλιού.

Το κουτάλι ζυγίζει 60 γραμμάρια και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου.

Πηγή: Η Καθημερινή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ