WSJ: Η Αίγυπτος ετοιμάζεται για μαζική έξοδο Παλαιστινίων

WSJ: Η Αίγυπτος ετοιμάζεται για μαζική έξοδο Παλαιστινίων

Η Αίγυπτος έχει αρχίσει να χτίζει έναν πελώριο καταυλισμό που περιβάλλεται από ψηλά τείχη από μπετόν στην έρημο του Σινά, ετοιμαζόμενη για την πιθανή μαζική έξοδο Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας, λόγω της πιθανής ισραηλινής επιχείρησης στη Ράφα, αναφέρει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αίγυπτος επιδιώκει να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων, με σκοπό να μην υποδεχθεί παρά 50.000 ως 60.000 Παλαιστίνιους, προειδοποιώντας ότι θα τερματίσει τη διμερή συμφωνία ειρήνης του 1979 με το Ισραήλ αν υπάρξει μαζική εισροή προσφύγων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Προληπτική κατασκευή καταυλισμού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο καταυλισμός που οικοδομείται προληπτικά για το ενδεχόμενο μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων να περάσει τα σύνορα, δεν απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας, αναπτύσσοντας στρατεύματα και τεθωρακισμένα, καθώς και εγκαθιστώντας ή ενισχύοντας φράκτες με σκοπό να αποτρέψουν μαζική εισροή προσφύγων από τον παλαιστινιακό θύλακο.

Διενέξεις και αντικρουόμενες δηλώσεις

Ο κυβερνήτης στην επαρχία του Βορείου Σινά αρνήθηκε πως ο καταυλισμός οικοδομείται για Παλαιστίνιους, αλλά διεκδικείται ότι προορίζεται για Αιγύπτιους που εκτοπίστηκαν στο πλαίσιο πρόσφατων επιχειρήσεων των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, διέταξε τον στρατό του να προετοιμαστεί για επίθεση στη Ράφα, καταφωνώντας με τις δηλώσεις των αιγυπτιακών αξιωματούχων.

Κατηγορίες κατά του Ισραήλ στο ΟΗΕ

Το Ισραήλ κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι καθυστέρει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας και τον παρακάλεσε να «αυξήσει» τις επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Αντίθετα, ο Οργανισμός Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας για τις πολιτικές υποθέσεις στην περιοχή δήλωσε ότι τα φορτία 500 οχημάτων με ανθρωπιστική βοήθεια παραμένουν ανεκτέλεστα στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, προκαλώντας αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις ευαίσθητες στην εικόνα του Ισραήλ, οι οποίες κατηγορούν την ισραηλινή κυβέρνηση για εμπόδιση της διανομής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ