Τρανς – σκάκι: Αποκλείονται από επίσημες εκδηλώσεις

Τρανς – σκάκι: Αποκλείονται από επίσημες εκδηλώσεις

Οι τρανς γυναίκες δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε τουρνουά για γυναίκες, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση από τη διεθνή ομοσπονδία σκακιού. Η Fide δήλωσε ότι θα αξιολογεί τις αιτήσεις για αναγνώριση από παίκτες που ταυτίζονται ως τρανς και η συμμετοχή τους θα εξαρτάται από την ανάλυση των περιπτώσεων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια. Η απόφαση της Fide προκάλεσε κριτική από οργανώσεις και υποστηριξτές των δικαιωμάτων των τρανς.

Σύμφωνα με τη Fide, η αλλαγή φύλου έχει σημαντικές επιπτώσεις στον στάτους ενός παίκτη και στην επιλεξιμότητά του σε τουρνουά και απαιτείται απόδειξη της αλλαγής για τη συμμετοχή σε επίσημες διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, αν το φύλο άλλαξε από αρσενικό σε θηλυκό, η παίκτρια δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε τουρνουά για γυναίκες μέχρι την απόφαση της Fide.

Η Fide αναγνώρισε ότι οι τρανς παίκτες αποτελούν ένα εξελισσόμενο ζήτημα για το σκάκι. Η ομοσπονδία έχει ανοιχτούς διαγωνισμούς που επιτρέπουν τη συμμετοχή όλων των παικτών, καθώς και κατηγορίες για γυναίκες, νέους παίκτες και υπολογιστές.

skakiera scaled

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ