Σχοινάς: Αποτέλεσμα στον τομέα της μετανάστευσης

Σχοινάς: Αποτέλεσμα στον τομέα της μετανάστευσης

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι με την συμφωνία στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε το τελευταίο βήμα για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και υπολογίζει ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους θα υπάρξει επίσημη έγκριση του. Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη “βάζει πάτο στο βαρέλι” για να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές και τους γείτονες, και αναφέρθηκε στη σημαντική στάση της Ιταλίας στις Βρυξέλλες, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η συμφωνία. Εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για τις γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα και τη συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα της μετανάστευσης.

Γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θεωρεί ότι οι γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα είναι κρίσιμες για την επιτυχία του νέου συστήματος και θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι πλέον έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτές. Υπογράμμισε επίσης την κατασκευή νέων κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης σε όλη την περίμετρο της ΕΕ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της Μόριας.

Συνεργασία με τις χώρες της Αφρικής

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγή του υπόδειγματος συνεργασίας με την Αφρική και την ενίσχυση της συνεργασίας για την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις χώρες αυτές μόνο εάν υπάρχει αμοιβαιότητα. Αναφέρεται επίσης στο πακέτο EU Talent Pool (Συνεργασίες Ταλέντων), το οποίο θα παρουσιαστεί στα μέσα Νοεμβρίου και θα βοηθήσει την κοινωνία και την ευρωπαϊκή οικονομία, με την προϋπόθεση ότι οι μετανάστες θα συμφωνήσουν με τις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ