Οι αστροναύτες μοιράζονται τη μυρωδιά του διαστήματος – Η “βρωμερή” πλευρά του πλανήτης

Οι αστροναύτες μοιράζονται τη μυρωδιά του διαστήματος – Η “βρωμερή” πλευρά του πλανήτης

Όπως και η Γη, έτσι και το διάστημα εκπέμπει διάφορες μυρωδιές από κάθε γωνιά του. Πολλές από αυτές είναι δυσάρεστες, αλλά είναι αδύνατο να τις αντιληφθούμε απευθείας. Αστροναύτες έχουν περιγράψει έντονες μυρωδιές που προσκολλώνται στις διαστημικές στολές τους μετά από κάθε αποστολή, αν και η προσπάθεια να μυρίσουμε το κενό του διαστήματος θα ήταν θανατηφόρα.

“Μυρωδιά” Φεγγάρου και Διαστημικού Σταθμού

Αστροναύτες που επέβαιναν στα φεγγάρια του Apollo περιέγραψαν τη μυρωδιά σαν μπαρούτι, ενώ άλλοι που διέσχισαν τον Διαστημικό Σταθμό τη συνέκριναν με καμένη μπριζόλα. Επιστήμονες ανέφεραν ότι η μεταλλική μυρωδιά οφείλεται στους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), οι οποίοι απελευθερώνονται στο διάστημα από την καύση και την απόχνωση τροφίμων.

Υπαιθριστική Μυρωδιά

Ορισμένοι αστροναύτες ανέφεραν ότι το όζον μυρίζει πικρό και καπνιστό, ακόμη και με υποψίες από ρούμι και σμέουρα. Αυτή η μυρωδιά συνδέεται με την περιοχή B2 του αστερισμού του Τοξότη. Αυτή η περιοχή περιέχει άφθονες αλκοολικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένης της βινυλικής αλκοόλης, της μεθανόλης και της αιθανόλης.

“Βρωμιά” του Διαστήματος

Το διάστημα περιέχει ενώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και εμετό. Η περιοχή B2 του αστερισμού του Τοξότη προκαλεί αίσθηση, όμοια με τη μυρωδιά ενός δημόσιου αποχωρητηρίου, κυρίως λόγω των αλκοολικών ενώσεων που περιέχει.

“Βενζινάδικο” Φεγγάρου και Ουρανού

Επιστήμονες ανέφεραν ότι ο Τιτάνας, το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, μυρίζει βενζίνη λόγω των ποταμών και των λιμνών πετρελαίου που καλύπτουν την επιφάνειά του. Επιπλέον, το φεγγάρι αποτελείται από μια πυκνή αιθαλομίχλη υδρογονανθράκων, που είναι τα μόρια του αργού πετρελαίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βενζίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ