Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλους – Σεούλ ανησυχεί για πρόκληση

Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει πύραυλους – Σεούλ ανησυχεί για πρόκληση

Την Κυριακή (14/1), η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα βαλλιστικό πύραυλο στα ανοιχτά της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με τον στρατό της Νότιας Κορέας. Παράλληλα, η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η εκτόξευση αυτή προκάλεσε ανησυχία, αφού ένα αντικείμενο που μπορεί να ήταν βαλλιστικός πύραυλος είχε ήδη πέσει. Οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν οξυνθεί από την εκτόξευση του πρώτου στρατιωτικού κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Πιονγκγιάνγκ τον Νοέμβριο.

Έχουν δοκιμαστεί νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι

Τον Δεκέμβριο, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε δοκιμή του νεότερου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της για να εκτιμήσει την πολεμική ετοιμότητα της πυρηνικής της δύναμης ενάντια στην αυξανόμενη εχθρότητα των ΗΠΑ. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν διαρραγεί μετά το τέλος της σύρραξης στη χερσόνησο το 1953. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα είχαν αρχίσει την επαναπροσέγγιση το 2018, αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εκτόξευση κατασκοπευτικού δορυφόρου από την Βόρεια Κορέα που οδήγησε τη Σεούλ να αναστείλει μέρος της συμφωνίας του 2018 για την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων.

voreia korea

Παγκόσμια ανησυχία για τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή ενός νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου με υπερηχητική ταχύτητα που μπορεί να κάνει ελιγμούς. Η εκτόξευση αυτή εντοπίστηκε από τον νοτιοκορεατικό στρατό. Η δοκιμή αυτή είχε ως στόχο να επαληθευτούν οι δυνατότητες του νέου πυραύλου και η αξιοπιστία του νέου κινητήρα. Η περιφερειακή ανησυχία αυξήθηκε όταν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δήλωσε ότι η Νότια Κορέα είναι ο κύριος εχθρός και διέταξε να επιταχυνθούν προετοιμασίες για πιθανό πόλεμο.

piravlos

Η Σεούλ αντιδρά στην πρόκληση

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας καταδίκασε την εκτόξευση και προειδοποίησε για πιθανή αντίδραση σε περίπτωση περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Βόρεια Κορέα. Οι πύραυλοι με στερεό καύσιμο και υπερηχητική κεφαλή ανησυχούν για την αυξημένη δυνατότητα κρυψίνου και ακριβείας στην επίθεση. Η Πιονγκγιάνγκ δείχνει να είναι αποφασισμένη να καταδείξει την ισχύ της.

valistikoi piravloi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ