Τι είναι το snus: Οδήγησε τους μαθητές σε λιποθυμία στο Ηράκλειο

Τι είναι το snus: Οδήγησε τους μαθητές σε λιποθυμία στο Ηράκλειο

Τα snus είναι στικάκια νικοτίνης, παρόμοια με μικρά σακουλάκια, τα οποία χρησιμοποίησαν μαθητές στην Αλικαρνασσό του Ηρακλείου Κρήτης και βρέθηκαν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση στην τουαλέτα του σχολείου τους. Πρόκειται για έναν τρόπο χρήσης ουσιών, πολύ διαδεδομένος στους νέους…

Τα snus περιέχουν νικοτίνη και τοποθετούνται μεταξύ του άνω χείλους και των ούλων μέχρι να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Δημιουργήθηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα στη Σουηδία ως ένα βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος.

Γνωστό κυρίως στις σκανδιναβικές χώρες, όμως η ΕΕ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες το απαγόρευσαν το 1992, όπως και όλα τα μασώμενα προϊόντα καπνού. Στην Ελλάδα, το snus κυκλοφορεί μέσω ίντερνετ και συχνά πωλείται σε διάφορες γεύσεις ώστε να γίνει πιο δελεαστικό στους νέους. Πρόκειται για τοξική ουσία, αφού η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Επιπλέον, μελέτες σε επίπεδο πληθυσμού υποδηλώνουν ότι η χρήση του είναι επιβλαβής για την υγεία, όχι τόσο όσο το κανονικό κάπνισμα. Η χρήση του είναι παρόμοια με αυτή του μασώμενου καπνού (chewing tobacco), ωστόσο δεν δημιουργεί την ανάγκη στον χρήστη να το φτύσει και σε αντίθεση με το Αφγανικό naswar, το snus παστεριώνεται με ατμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ