Στατιστικά για τον Τουρισμό στην Αθήνα το 2024: Ενθαρρυντικά Μηνύματα

Στατιστικά για τον Τουρισμό στην Αθήνα το 2024: Ενθαρρυντικά Μηνύματα

Παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση στον τουρισμό στην Αθήνα, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τις αφίξεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα πρώτα μηνύματα για τη νέα τουριστική περίοδο είναι ενθαρρυντικά, αποδεικνύοντας τη θετική ανταπόκριση των τουριστών που επιλέγουν την πρωτεύουσα ως προορισμό τους. Παράλληλα, υπάρχει ανησυχία στους ξενοδόχους, δεδομένου ότι η αύξηση του τουρισμού στο αεροδρόμιο της Αθήνας δεν αντικατοπτρίζεται απευθείας στις κρατήσεις δωματίων στα ξενοδοχεία της πόλης.

Αν και η Αθήνα συνέχισε να προσελκύει επισκέπτες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε αύξηση 16,5% στην επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Αθηνών σε σύγκριση με το περσινό τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 5,215 εκατομμύρια αναχωρήσεις. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 46.334, με άνοδο 12,8%.

Αύξηση στις Αφίξεις

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού, Ευγένιος Βασιλικός, επισημαίνει ότι η αύξηση στις αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας δεν αντικατοπτρίζεται στην πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης. Εξηγεί ότι ο τουριστικός όγκος κατανέμεται και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που στην Αθήνα ανέρχονται σε 14.000.

Παρά τις καλές επιδόσεις κατά το Πάσχα, η κίνηση στα ξενοδοχεία της Αθήνας διατηρείται στα επίπεδα του 2023, με τιμές παρόμοιες με εκείνες της προηγούμενης χρονιάς. Ο κ. Βασιλικός είναι αισιόδοξος, αν και επισημαίνει ότι οι τιμές δεν έχουν προσαρμοστεί στις αυξημένες δαπάνες.

Τέλος Κλιματικής Αλλαγής

Ο κ. Βασιλικός αναφέρει ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες φέρουν μεγαλύτερο βάρος σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας σε σχέση με τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αναφέρει ότι τα ξενοδοχεία πληρώνουν υψηλότερα ποσά για τον περιβαλλοντικό φόρο σε σχέση με τα καταλύματα μικρής διάρκειας. Παράλληλα, παρουσιάζει στοιχεία για την πληρότητα και τις τιμές στα ξενοδοχεία της Αθήνας, που δείχνουν σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ