Σοβαρές καταστροφές από την πλημμύρα στην Εύβοια: 112 επεισόδια σε 4 οικισμούς

Σοβαρές καταστροφές από την πλημμύρα στην Εύβοια: 112 επεισόδια σε 4 οικισμούς

Η πέραση της κακοκαιρίας Elias στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια έχει προκαλέσει σοβαρές καταστροφές και σκηνές χάους, με χιλιάδες τόνους νερού να κατακλύζουν την περιοχή. Ο έντονος χαρακτήρας της βροχόπτωσης, η οποία διήρκεσε για περίπου 12 ώρες, οδήγησε σε κατολισθήσεις, χειμάρρους, αποκομμένους δρόμους και πλημμυρισμένα σπίτια. Τα έντονα βροχοπτώσεις έχουν οδηγήσει επίσης σε μεγάλες ποσότητες λάσπης που κατέληξαν στη θάλασσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι, μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, στην Ιστιαία έχουν πέσει περίπου 400 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει μερικές φορές έντονα, έχουν πέσει πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα.

Οι περιοχές που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές είναι οι Ροβιές και η Λίμνη. Ο δρόμος από το Ψαχνά προς το Προκόπι και το Μαντούδι παραμένει κλειστός, ενώ τα σχολεία στο Μαντούδι, τη Λίμνη και την Αγία Άννα θα παραμείνουν κλειστά σήμερα. Την Πέμπτη ξεκίνησε με βροχή και από το πρωί οι κάτοικοι των Ασμηνίου, του Πευκίου, του Αρτεμισίου και των Γουβών έλαβαν μήνυμα από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν οποιαδήποτε μετακίνηση. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Ροβιές, όπου υπήρξε μεγάλος όγκος νερού χθες, η ένταση του κακοκαιρίας μειώθηκε το βράδυ, αλλά η βροχόπτωση έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά. Αντίθετα, στη Λίμνη, όπου επίσης υπήρξαν σημαντικές ζημιές χθες, η ένταση της βροχόπτωσης συνεχίστηκε το βράδυ.

128 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Από τα μεσάνυχτα και μετά, η Πυροσβεστική κλήθηκε σε δεκάδες περιστατικά για να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό ανθρώπων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από χθες το πρωί έως σήμερα το πρωί, η Πυροσβεστική έλαβε 128 κλήσεις από την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, που αφορούν κυρίως αντλήσεις νερού και απομακρύνσεις πολιτών που είχαν προβλήματα με το οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν χρειάστηκε να παρέμβει σε πολλά περιστατικά για την εκκένωση κατοίκων από τα σπίτια τους.

Οι μετακινήσεις είναι προβληματικές, καθώς υπάρχουν κλειστοί δρόμοι λόγω καταπτώσεων ή καταστροφής του οδικού δικτύου, με δέντρα και καλώδια να βρίσκονται καταγεγραμμένα στο έδαφος. Σε πολλές περιπτώσεις, το νερό έχει φτάσει πάνω από 60 εκατοστά, καθιστώντας ακατόρθωτη την πρόσβαση των σωστικών ομάδων.

Επικίνδυνη κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς το Πευκί είναι αδιέβατος λόγω των καταπτώσεων που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο ισχύει και για την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, οι ομάδες διάσωσης που καλούνται για απεγκλώβιση ανθρώπων δεν μπορούν να φτάσουν στα χωριά. Από τα μεσάνυχτα και μετά, κλήθηκαν για δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεραμεία όσο και στο Μαντούδι και από το Μαντούδι έως την Κεραμεία, για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμα και για να ανέβουν σε υψηλότερους ορόφους για ασφαλεία, καθώς τα ύδατα έφταναν πάνω από τα 60 εκατοστά.

Οι τελευταίες ώρες είναι πολύ δύσκολες στην Ιστιαία και στη γύρω περιοχή, καθώς η διάσωση και ο απεγκλωβισμός ανθρώπων συνεχίζεται. Περιλαμβάνει τη διάσωση μιας μητέρας και ενός μικρού παιδιού στο Ασμήνιο, όπου περιτριγύριζαν τα ύδατα. Επίσης, γίνονται προσπάθειες με βάρκες σε Πευκί, Γούβες, Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας, ενώ υπάρχουν συνεχείς έκκλησεις από παραθαλάσσια χωριά της Ιστιαίας.

Η μετακίνηση των πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στην Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν επιτρέπουν την πρόσβασή τους. Τα χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να ανοίξουν διάβαση για τις σωτηρίες ομάδες.

Σύνταξη από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ