Παραγωγή στη Θεσσαλία – Daniel: Ανησυχητικά τα στοιχεία για την καταστροφή

Παραγωγή στη Θεσσαλία – Daniel: Ανησυχητικά τα στοιχεία για την καταστροφή

Η κακοκαιρία “Daniel” προκάλεσε μια πρωτόγνωρη καταστροφή στην πρωτογενή παραγωγή στην Θεσσαλία. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 750.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης καλύφθηκαν από νερό και λάσπη. Από αυτά, περίπου 600.000-650.000 στρέμματα υπέστησαν ζημιές και αφορούν καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, η βιομηχανική ντομάτα και το καλαμπόκι.

Επιπτώσεις στη ζωική παραγωγή

Η ζωική παραγωγή της Θεσσαλίας υπέστη σημαντικές απώλειες λόγω της κακοκαιρίας. Συνολικά, αναφέρθηκε ότι υπήρξαν απώλειες σε αιγοπρόβατα, βοοειδή, μελισσοσμήνη, χοίρους και πτηνά. Επιπλέον, υπήρξαν ζημιές σε γεωργικές εγκαταστάσεις.

Προβλήματα με τον γεωργικό εξοπλισμό

Οι αγρότες επίσης υπέστησαν ζημιές στον γεωργικό τους εξοπλισμό. Γεωργικοί ελκυστήρες, θεριζοαλωνιστικές μηχανές και άλλα μηχανήματα καταστράφηκαν ή βρέθηκαν κάτω από τη λάσπη. Είναι αναγκαίες επισκευές και ανακατασκευές προκειμένου να επαναφερθεί η παραγωγή και να προετοιμαστούν τα χωράφια για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά.

Επιπτώσεις στο οδικό δίκτυο και τα εδάφη

Το οδικό δίκτυο της περιοχής υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω των πλημμυρών. Τα φερτά υλικά και η λάσπη κάλυψαν πολλούς δρόμους, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση στα χωράφια. Επίσης, υπήρξαν ανησυχίες για την υποβάθμιση της ποιότητας των εδαφών λόγω της μεταφοράς φερτών υλικών. Ωστόσο, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι οι εκτάσεις που πλημμύρισαν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγιση, ενώ αυτές που αναμείχθηκαν με φερτά υλικά θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις.

Δεν αναμένονται αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων

Παρά την καταστροφή, δεν αναμένονται αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. Σιτάρι, μύλοι και οπωροκηπευτικά παραμένουν κανονικά στην αγορά. Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση τιμών θα ήταν αδικαιολόγητη. Επίσης, η κυβέρνηση εκφράζει τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αισχροκέρδεια στην αγορά τροφίμων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ