Οι νέοι Έλληνες μένουν με τους γονείς τους μέχρι τα 31 τους – Έτσι είναι σε άλλες χώρες

Οι νέοι Έλληνες μένουν με τους γονείς τους μέχρι τα 31 τους – Έτσι είναι σε άλλες χώρες

  

Σύμφωνα με νέα δεδομένα από την Eurostat για το 2022, οι νέοι στην Ελλάδα αργούν περισσότερο να αποχωρήσουν από το πατρικό τους σπίτι σε σχέση με τους νέους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας για την αποχώρηση των νέων από το πατρικό σπίτι είναι 30,7 ετών στην Ελλάδα, ενώ στην ΕΕ είναι 26,4 ετών. Οι χώρες με τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας για την αποχώρηση των νέων είναι η Κροατία (33,4 ετών), η Σλοβακία (30,8 ετών) και η Ελλάδα (30,7 ετών).

Από την άλλη πλευρά, τις χαμηλότερες μέσες ηλικίες για την αποχώρηση από το πατρικό σπίτι έχουν η Φινλανδία (21,3 ετών), η Σουηδία (21,4 ετών), η Δανία (21,7 ετών) και η Εσθονία (22,7 ετών). Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι μέσα σε 10 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας για την αποχώρηση από το πατρικό σπίτι αυξήθηκε σε πολλές χώρες της ΕΕ, με την Κροατία, την Ελλάδα και την Ισπανία να έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Το 2012, οι νέοι στη Σουηδία αποχωρούσαν από το γονικό τους σπίτι σε ηλικία 19,9 ετών, ωστόσο, μέσα σε 10 χρόνια ο μέσος όρος αυξήθηκε κατά 1,5 έτος.

kosmos

Μεγαλύτερο χάσμα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες

Στην ΕΕ, οι άνδρες αποχωρούν από το γονικό σπίτι αργότερα από τις γυναίκες (ανδρών σε ηλικία 27,3 ετών και γυναικών σε ηλικία 25,4 ετών το 2022). Αυτή η διαφορά παρατηρείται σε όλες τις χώρες, με τις γυναίκες να αποχωρούν νωρίτερα από τους άνδρες. Συγκεκριμένα, οι άνδρες αποχωρούν από το γονικό τους σπίτι μετά τα 30 ετών σε 9 χώρες της ΕΕ όπως η Κροατία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Πορτογαλία.

Αυτό ισχύει μόνο για τις γυναίκες σε μία χώρα, την Κροατία. Ο μεγαλύτερος χάσμας μεταξύ των φύλων εντοπίζεται στη Ρουμανία, όπου οι νέοι άνδρες αποχωρούν σε ηλικία 29,9 ετών και οι γυναίκες σε ηλικία 25,4 ετών. Αντίθετα, η Λουξεμβούργο, η Σουηδία, η Δανία και η Μάλτα έχουν τις μικρότερες διαφορές ανάμεσα σε νέους άνδρες και γυναίκες που αποχωρούν από το γονικό σπίτι.

kosmos3

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ