Οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο διακίνησης μεταναστών στη Λέσβο: Ενεπλάκησαν και μέλη ΜΚΟ

Οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο διακίνησης μεταναστών στη Λέσβο: Ενεπλάκησαν και μέλη ΜΚΟ

Την αποκάλυψη ενός οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιείται στη διακίνηση μεταναστών στη Λέσβο έκανε η Ελληνική Αστυνομία. Η έρευνα αποκάλυψε τη συμμετοχή των μελών δύο οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων μιας διεθνούς ΜΚΟ και μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που διαμένουν σε εγκλειστική δομή στη Λέσβο.

Συνολικά εμπλέκονται 21 άτομα στις ανακαλύψεις αυτές, ενώ στην ποινική δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνονται 16 ακόμη άτομα. Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου εκτελούσαν συστηματικά τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα μέσω της Λέσβου.

Η έρευνα αφορούσε την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023 και κατέληξε στον εντοπισμό 139 μεταναστευτικών ροών με 4.050 υπηκόους τρίτων χωρών που έφτασαν στη Λέσβο, καθώς και 5 αποτυχημένες προσπάθειες.

Τι διαπιστώθηκε για τη συνεργασία μεταξύ των οργανώσεων και των ΜΚΟ

Η έρευνα διαπίστωσε συγκεκριμένη αλληλεπίδραση και συνεργασία μεταξύ των διακινητών, συνεργαζόμενων ατόμων, μελών υποστηρικτικών ομάδων και μελών ΜΚΟ. Η έρευνα αποκάλυψε την παροχή οδηγιών στους διακινούμενους μετανάστες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την άφιξή τους στο νησί, καθώς επίσης και για την επικοινωνία με τις ΜΚΟ κατά την άφιξή τους στο νησί της Λέσβου και την απόκρυψή τους σε δύσβατες περιοχές.

Επιπρόσθετα, εντοπίστηκε η παροχή πληροφοριών από τις ΜΚΟ προς τις αρχές, είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τις αφίξεις των λέμβων και των μεταναστών, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό τους από τα μέλη των ΜΚΟ. Το υλικό ήταν επίσης κρυπτογραφημένο, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητα του κακοποιούμενου.

Επίσης, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης παρείχαν οδηγίες για απόκρυψη των μεταναστών σε δύσβατες περιοχές και παρείχαν ανθρωπιστική-ιατρική βοήθεια στους μετανάστες. Τα μέλη των ΜΚΟ επίσης μετέβαιναν στα σημεία όπου εντοπίζονταν οι μετανάστες, υποτίθεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να τους βοηθήσουν να αποκρυφθούν.

Τέλος, η έρευνα αποκάλυψε την παράνομη χρήση τηλεφωνικών συνδέσεων και την συνεισφορά μελών των ΜΚΟ στην εγκληματική δραστηριότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ