Εκκαθάριση εγκαταλελειμμένου κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών – Πως λειτουργούσαν

Εκκαθάριση εγκαταλελειμμένου κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών – Πως λειτουργούσαν

Η αστυνομία προχώρησε στην κατάρριψη ενός παράνομου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών και πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στις περιοχές της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου, συνελήφθησαν τρεις άνδρες, ηλικίας 47, 42 και 32 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για σύσταση και οργάνωση εγκληματικής ομάδας, διευκόλυνση εισόδου και εξόδου μεταναστών από την ελληνική επικράτεια και πλαστογραφία εγγράφων. Το ένταλμα σύλληψης για παράβαση του νόμου για αλλοδαπούς και πλαστογραφία εκκρεμεί επίσης κατά τον 32χρονο.

Τρόπος λειτουργίας των διακινητών μεταναστών

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, η εγκληματική ομάδα είχε αναπτύξει επαγγελματική υποδομή για την παρασκευή πλαστών εγγράφων χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπως συσκευές εκτύπωσης με laser για πλαστικές κάρτες, παρέχοντας υψηλής ποιότητας πλαστά έγγραφα. Η έντονη δραστηριότητα της ομάδας κατοχυρώνεται από τα 622 κατασχεθέντα πλαστά έγγραφα, τα οποία περιλαμβάνουν ταυτότητες, άδειες διαμονής και διαβατήρια από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Οι κατηγορούμενοι είχαν συνεργούς στην Τουρκία, με τους οποίους συνεργάζονταν για τη λαθρεμπόριο μεταναστών στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας πλοία και έχοντας ως αφετηρία τη Σμύρνη. Το χρήμα από αυτές τις λαθρεμπορίες μεταφερόταν μέσω της μεταφοράς χρημάτων, με ένα γραφείο που λειτουργούσε στην Κωνσταντινούπολη να έχει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία.

Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας είχαν αναλάβει την παράνομη προώθηση μεταναστών από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας αεροπορικά εισιτήρια και πλαστά έγγραφα που ετοίμαζαν μόνοι τους με τον βρεθέντα και κατασχεθέντα εξοπλισμό. Όσον αφορά τα χρήματα που αντάλλασσαν ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, αυτά μεταφερόταν μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων. Τα ποσά που κερδίζονταν κυμαινόταν από 300 έως 600 ευρώ ανά έγγραφο, ενώ για κάθε παράνομη προώθηση μετανάστη κερδοσκοπούσαν από 4.500 έως 6.000 ευρώ ανά άτομο.

Εντός των σπιτιών και της κατοχής τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

– 459 ταυτότητες
– 161 άδειες διαμονής
– 2 διαβατήρια
– 2 συσκευές εκτύπωσης και χάραξης πλαστικών καρτών με laser
– 2 φορητοί υπολογιστές
– 8 κινητά τηλέφωνα
– 1.125 ευρώ σε χρηματικά ποσά

<iframe width="520" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ZtC89ugqqNw" title="Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών και πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share” allowfullscreen=””>

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ