Καταστροφική κακοκαιρία Ντάνιελ: Γιατί τα σπίτια κατέρρευσαν στις πλημμύρες, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Καρύδη

Καταστροφική κακοκαιρία Ντάνιελ: Γιατί τα σπίτια κατέρρευσαν στις πλημμύρες, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Καρύδη

Η κακοκαιρία Ντάνιελ προκάλεσε μεγάλη καταστροφή στις περιοχές της Θεσσαλίας, της Μαγνησίας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης, εξέφρασε την άποψή του σχετικά με τον λόγο που τα σπίτια υπέστησαν καταστροφή σε αυτήν την πλημμύρα.

Ο κ. Καρύδης ανέφερε ότι οι συνέπειες αυτής της καταστροφής είναι τα αποτελέσματα των λαθών που έγιναν τα τελευταία 70 χρόνια. Ανέφερε ειδικότερα ότι η ανάπτυξη και η δόμηση δεν έγιναν με σωστό προγραμματισμό και σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πρόχειρες κατασκευές που δεν αντέχουν σε τέτοιες κακοκαιρίες.

Ο κ. Καρύδης περιέγραψε ότι το μεγάλο ποσό του νερού που εισέρχεται σε αυτές τις περιοχές προκαλεί υπερπιέσεις κάτω από τα θεμέλια των κτιρίων, κάνοντάς τα να γέρνουν και να καταρρέουν. Πρότεινε επίσης να μεταφερθούν οι οικισμοί σε πιο ασφαλή σημεία και να γίνει οργανωμένη δόμηση με σύστημα πιλοτής.

Ο κ. Καρύδης εξήγησε επίσης ότι οι γέφυρες που κατασκευάζονται για να δεχθούν κάθε είδους φορτία, δεν μπορούν να αντέξουν την πίεση που προκαλείται από το νερό και άλλα υλικά σε οριζόντια κατεύθυνση. Επισήμανε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι πλημμύρες σε αυτές τις περιοχές και να μεταφερθούν οι οικισμοί σε άλλα ασφαλή σημεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ