Η συμβολή της ΕΥΠ στην έρευνα για το δυστύχημα στη Λιβύη

Η συμβολή της ΕΥΠ στην έρευνα για το δυστύχημα στη Λιβύη

Η έρευνα για το τραγικό δυστύχημα στη Λιβύη, που κόστισε τη ζωή πέντε μελών της ελληνικής αποστολής, συνεχίζεται με τη βοήθεια της Ευεξίας Υπηρεσιακού Προσωπικού (ΕΥΠ). Οι αρχηγοί των ερευνών ζήτησαν τη συνδρομή της ΕΥΠ, η οποία έχει παράσχει πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα.

Από τις πληροφορίες που έχουν λάβει οι ελληνικές αρχές ασφαλείας, φαίνεται ότι το δυστύχημα οφείλεται σε ένα τροχαίο ατύχημα και ότι η μεγάλη φωτιά και η έκρηξη που ακολούθησαν οφείλονται στον τροποποιημένο ντεπόζιτο του αγροτικού οχήματος που συγκρούστηκε με το λεωφορείο. Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι για ποιο λόγο το ντεπόζιτο έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να φαίνεται σαν βυτίο, έτοιμο να εκραγεί.

Η πρώτη απάντηση είναι ότι η τροποποίηση έγινε λόγω των δυσκολιών εύρεσης καυσίμων λόγω της δύσκολης κατάστασης στη Λιβύη. Παράλληλα, η επιβεβαίωση από ελληνικές αρχές ασφαλείας ότι το αγροτικό όχημα συγκρούστηκε με ένα αυτοκίνητο που μετέφερε μία οικογένεια Λιβύων δείχνει ότι η σύγκρουση προκλήθηκε από ένα τυχαίο ατύχημα και όχι από επίθεση από άγνωστους ενόπλους.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η σύγκρουση ήταν πλαγιομετωπική και συνέβη πάνω σε στροφή. Το αγροτικό όχημα χτύπησε το λεωφορείο στην αριστερή πλευρά στο ύψος του οδηγού και στη συνέχεια το λεωφορείο τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο οδηγός και ο αρχηγός της αποστολής τραυματίστηκαν σοβαρά, αλλά επέζησαν, ενώ όσοι ήταν στα πρώτα καθίσματα του λεωφορείου τραυματίστηκαν θανάσιμα.

Οι καταθέσεις των τραυματιών που επέζησαν είναι επίσης υπό εξέταση. Ένας από τους τραυματίες κατέθεσε ότι ένα από τα δύο στρατιωτικά οχήματα που τους συνόδευαν άλλαξε ξαφνικά την ταχύτητά του και εξαφανίστηκε από το οπτικό τους πεδίο. Λίγα λεπτά αργότερα έγινε η σύγκρουση με το αγροτικό όχημα. Επιπλέον, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι το πρώτο στρατιωτικό όχημα αύξησε την ταχύτητά του λόγω των πολλών στροφών στη διαδρομή, που δυσκόλευαν τον έλεγχο των σημείων πριν το λεωφορείο.

Οι 13 τραυματίες μεταφέρθηκαν πίσω στην Ελλάδα για νοσηλεία, ενώ οι 5 νεκροί παραμένουν στη Λιβύη για ταυτοποίηση με DNA.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ