Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μιλά για την αντιμετώπιση της απάτης

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μιλά για την αντιμετώπιση της απάτης

Σχολιάζοντας το θέμα της αντιμετώπισης της απάτης στον ΕΟΠΥΥ, η διευθύντρια, Θεανώ Καρποδίνη, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο «Newsroom» της ΕΡΤ, η κα Καρποδίνη εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο έλαβε χώρα η απάτη: “Η υπόθεση αυτή αφορά την περίοδο 2017-2019, κατά τη διάρκεια της οποίας έπρεπε να εφαρμοστεί το μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και να συναφθούν συμβάσεις με προμηθευτές.

Πριν από αυτό, οι ασθενείς έπρεπε να πληρώσουν οι ίδιοι τα υλικά και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτημα αποζημίωσης. Κατά συνέπεια, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, υπήρξε αυξημένος αριθμός προϊόντων και εταιρειών που υπέβαλαν αιτήσεις για ενσωμάτωση στο μητρώο και σύναψη συμβάσεων. Η υπόθεση αφορά την εσφαλμένη κατάταξη ορισμένων υλικών επιθεμάτων για δερματικές βλάβες, τα οποία ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές κατηγορίες από αυτές που θα έπρεπε να ανήκουν.”

medications 257336 1920

ΕΟΠΥΥ: Υπάρχουν πάνω από 79.000 παράνομες συνταγογραφήσεις

Επιπλέον, η διευθύντρια του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε στο πώς η διοίκηση προηγούμενου έτους είχε διορθώσει την κατάσταση: “Ήδη από το 2018, η προηγούμενη διοίκηση και στις αρχές του 2019 είχε προβεί σε διορθωτικές ενέργειες. Είχε διορθώσει την κατάταξη των προϊόντων στις σωστές κατηγορίες, αλλά χρειάστηκε εκτεταμένος έλεγχος όλης της διαδικασίας. Εκτός από τη διόρθωση της κατάταξης αυτών των προϊόντων και την αποζημίωση, υπήρξε ο συνεχής εκδημοτικός συνταγογράφησης για χιλιάδες συνταγές από 227 εταιρείες. Το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας ανέφερε περίπου 79.000 παράνομες συνταγογραφήσεις.”

Σεμνά εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την ανακάλυψη και τη διαχείριση της υπόθεσης από την Ελληνική Αστυνομία, πράγμα που οδήγησε τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη.” Σχετικά με την επίπτωση της υπόθεσης, η κα Καρπεδώνη πρόσθεσε: “Το σοβαρό μήνυμα που αντλούμε από όλη αυτήν την υπόθεση είναι ότι οποιοσδήποτε υποκείμενος σε απάτη κατά του οργανισμού πρέπει να αντιμετωπίζεται νομικά. Εκεί όπου οι απάτες εντοπίζονται, η Ελληνική Αστυνομία, με συνεργασία και υποστήριξη, έχει τη δυνατότητα να λάβει δράση και να προσφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση”.

medical center 3317056 1920

«Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλα τα έξοδα είτε αφορούν νοσηλεία είτε αφορούν αποκατάσταση»

Τέλος, υπογράμμισε πως: “Κρίνεται σημαντικό να επαναλάβουμε και να είμαστε διαρκώς ενημερωμένοι για το γεγονός ότι παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη στους ασφαλισμένους μας, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε υλικά και φάρμακα. Επιπλέον, επισήμανε πως ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλα τα έξοδα, είτε αφορούν νοσηλεία είτε αφορούν αποκατάσταση σε δημόσια και ιδιωτικά κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όταν αυτό απαιτείται.”

Ακόμη, ανέφερε ότι έχουν δημιουργήσει ένα κέντρο στην Κεντρική Υπηρεσία ώστε να δίνεται άμεση υποστήριξη στους ασφαλισμένους που εμπλέκονται σε τέτοια θέματα, έτσι ώστε να λύνονται τα ζητήματα χωρίς υπερβολικές δυσκολίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ