Εγκύκλιος για τηλεργασία και ευπαθείς ομάδες λόγω καύσωνα στο Δημόσιο

Εγκύκλιος για τηλεργασία και ευπαθείς ομάδες λόγω καύσωνα στο Δημόσιο

Μέτρα για τηλεργασία και ευέλικτο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο κατά τη διάρκεια του καύσωνα προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, υπογεγραμμένη από την υπουργό Νίκη Κεραμέως.

Προσδιορίζονται επίσης οι ευπαθείς ομάδες που μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία. Επιπλέον, η εγκύκλιος επιτρέπει την ακύρωση ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες λόγω του καύσωνα. Ζητείται επίσης η λήψη μέτρων για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

5398003

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών:

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τις συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν, και συνεπώς στη συνέχεια των προηγούμενων οδηγιών, τα ακόλουθα ισχύουν:

Τηλεργασία

Παροχή τηλεργασίας: «Σε περίπτωση κινδύνου για τη δημόσια υγεία και εκτάκτων συνθηκών, οι υπάλληλοι πρέπει να αποδεχθούν την πρόταση για τηλεργασία για τον απαιτούμενο χρόνο μέχρι την έλευση κανονικών συνθηκών.». Όταν η τηλεργασία δεν είναι δυνατή, θα χρησιμοποιείται άδεια.

Άδεια

«Αν υπάρχει ανυπαίτια αδυναμία προσέλευσης στην εργασία λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και υφίσταται αρμόζουσα σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων, τα άτομα μπορούν να λάβουν ειδική άδεια έως δύο (2) εργάσιμες ημέρες ανά έτος».

Ευπαθείς ομάδες

Οι ευπαθείς ομάδες περιλαμβάνουν:

  • Υπάλληλοι άνω των 60 ετών
  • Άτομα με χρόνιες καρδιαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις
  • Καρκινοπαθείς που υπόκεινται σε θεραπεία
  • Άτομα με σοβαρά νευρολογικά και ψυχικά νοσήματα
  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αιμοσφαιρινοπάθεια (δρεπανοκυτταρική αναιμία)
  • Έγκυες και θηλάζουσες
  • Άτομα με υπέρταση
  • Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (>30)
  • Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για χρόνιες νοσήματα
  • Άτομα με οξεία νόσο όπως πυρετό ή γαστρεντερίτιδα

Ευέλικτη προσέλευση και αποχώρηση υπαλλήλων

Για την προστασία των υπαλλήλων που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες:

  1. Υπάρχει ευελιξία στην προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων κατά τις ημέρες καύσωνα.
  2. Παρέχεται τηλεργασία
  3. Αξιολογείται η δυνατότητα χρήσης ευέλικτου ωραρίου εργασίας, με έμφαση στην αποφυγή παροχής εργασίας κατά τις ώρες αιχμής (12.00-17.00).

Επίσης, πρέπει να παρασχεθούν απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας.

Λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών – προσέλευση του κοινού

Για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των πολιτών και προστατευθεί η υγεία τους, ραντεβού με δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής (12.00-17.00) πρέπει να επανεξεταστούν και να γίνει άμεση ενημέρωση των πολιτών. Επίσης, οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να παρέχουν νέα ραντεβού ή να εξυπηρετήσουν τους πολίτες χωρίς ραντεβού σε άλλη ώρα της ημέρας ή άλλη μέρα, αν το επιτρέπουν οι προθεσμίες.

5398049

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ