Δίκη Πισπιρίγκου Ιατροδικαστής: «Πιθανώς να συνδέονται με κληρονομική νόσο οι θάνατοι των κοριτσιών»

Δίκη Πισπιρίγκου Ιατροδικαστής: «Πιθανώς να συνδέονται με κληρονομική νόσο οι θάνατοι των κοριτσιών»

Συνεχίστηκε για τρίτη φορά η κατάθεση της ιατροδικαστής Ουρανίας Δημακοπούλου στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας. Η Δημακοπούλου αμφέβαλε για τα πορίσματα και τις εκθέσεις που αναφέρονται στον θάνατο της μικρής κοπέλας και προέβλεψε ότι η οικογένεια της κατηγορούμενης πιθανώς να έχει γενετική ασθένεια της καρδιάς. Επιπλέον, παρουσίασε μια πρόβλεψη για την προσδοκώμενη ζωή της Ρούλας Πισπιρίγκου, η οποία προκάλεσε έκπληξη στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστή, οι μετρήσεις έδειξαν ότι η κατηγορούμενη έχει κλάσμα εξώθησης της καρδιάς 48%, ενώ η Τζωρτζίνα είχε 50%. Με βάση αυτές τις μετρήσεις και την υπόθεση ότι το ποσοστό εξώθησης μειώνεται κατά 20% σε διάστημα δύο ετών, η κατηγορούμενη θα μπορούσε να πεθάνει στα επόμενα τρία χρόνια. Η μητέρα της, που έχει 34 χρόνια, έχει καρδιά αντίστοιχη με 70άρη και αυτό συνιστά μια επιπλέον ανησυχία.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, υπήρξε ένταση μεταξύ της ιατροδικαστής και της προέδρου του δικαστηρίου. Αυτό συνέβη όταν η Δημακοπούλου αναφέρθηκε σε “ρινγκ” ιατροδικαστών, με την πρόεδρο να την καλεί να συμμορφωθεί στην τάξη και να της υπενθυμίζει ότι απευθύνεται σε δικαστήριο και όχι σε ρινγκ. Η ένταση έληξε και η εξέταση της ιατροδικαστή συνεχίστηκε.

Αργότερα, η κατηγορούμενη υπεράσπιση ζήτησε την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση του ιατροδικαστή Σωτ. Μπουζιάνη και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ του Παίδων με την κα Δημακοπούλου. Κατά την κατάθεσή της, η Δημακοπούλου αμφέβαλε την τοξικολογική έκθεση και ισχυρίστηκε ότι η κεταμίνη δεν συνέβαλε στον θάνατο της κόρης.

Ο δικηγόρος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας είχε τον λόγο και ρώτησε τη μάρτυρα για την τοξικολογική έκθεση του καθηγητή Ν. Ράικου, στην οποία παρουσιάζονται στοιχεία για την παρουσία κεταμίνης. Η Δημακοπούλου αμφισβήτησε την έκθεση και κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει η εκπόνηση της. Παρατήρησε, επίσης, ότι ο Ράικος έκανε την έκθεση σε τέσσερις δόσεις σε διάστημα μίας μέρας, χωρίς αιτιολογία για αυτό. Ο Ράικος ανταποκρίθηκε στις κατηγορίες και υποστήριξε ότι ο θάνατος λαμβάνει πάντοτε προτεραιότητα.

Η εξέταση συνεχίστηκε και η ιατροδικαστής επιβεβαίωσε ότι ο Μπουζιάνης είναι καταρτισμένος και αρκετά ικανός. Ωστόσο, αμφισβήτησε το πόρισμα του Ράικου και τις απόψεις των συναδέλφων της ΜΕΘ. Παρατήρησε επίσης ότι δεν υπάρχει ητοιμολογία για θάνατο λόγω δηλητηρίασης από κεταμίνη και ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για τέτοιο θάνατο σε παιδιά παγκοσμίως. Υποστήριξε ότι η κεταμίνη δόθηκε μετά την απόφαση της μητέρας να αφήσει την κλινική σκηνή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ