Ασπρός πνεύμονας – Συνέντευξη με τον πνευμονολόγο Νίκο Τζανάκη: Πιθανώς δεν είναι νέος ιός

Ασπρός πνεύμονας – Συνέντευξη με τον πνευμονολόγο Νίκο Τζανάκη: Πιθανώς δεν είναι νέος ιός

Το τι ακριβώς είναι ο ασπρός πνεύμονας – Ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για την πνευμονία που επηρεάζει τα παιδιά, την κατάσταση στην Κίνα και το φαινόμενο του “ασπρού πνεύμονα”.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξήγησε τον “ασπρό πνεύμονα” λέγοντας ότι αντί να εμφανίζεται μαύρη σκιά στην ακτινογραφία, υπάρχουν διηθήματα. Όταν αυτά εμφανίζονται σε μεγάλη έκταση του πνεύμονα, ιδιαίτερα όταν υπάρχει σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας, τότε σχηματίζεται μια λευκή εικόνα αντί της αναμενόμενης μαύρης, και γι’ αυτό είναι γνωστή ως “εικόνα ασπρού πνεύμονα”. Τόνισε ακόμη ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα πνευμόνια, ανεξάρτητα από την αιτία.

Ανεπαρκείς πληροφορίες από την Κίνα για την άνοδο της πνευμονίας

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως “έχουμε να κάνουμε με ένα πρόβλημα που ξεκίνησε από την Κίνα, η οποία δίνει καθυστερημένα και έλλειπείς πληροφορίες”. Σημειώνει ότι το γεγονός ότι μόνο παιδιά επηρεάζονται και όχι ο υπόλοιπος πληθυσμός, υποδηλώνει πιθανά αναπνευστικές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που προκαλούνται από πολλές αιτίες μετά από μια κατάσταση καραντίνας που αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών.

Επιπλέον, ανέφερε πιθανές αιτίες όπως το μυκόπλασμα πνευμονίας, ένα συνήθες αίτιο πνευμονίας που προκαλεί επιδημίες κάθε χρόνο και προσβάλλει κυρίως παιδιά και εξασθενημένους υπερήλικες, κάνοντας λόγο και για την ανθεκτικότητα στοπλάσματος σε αντιβιοτικά. Επίσης, επισήμανε ότι δεν υπάρχει εμβόλιο γι’αυτό, αλλά υπάρχουν αντιβιοτικά που μπορούν να το καταπολεμήσουν.

Συνεπώς, υπογράμμισε τη σημασία της προσοχής και των μέτρων προστασίας από αναπνευστικά λοιμώξεις, καθώς και τη σημασία της διαφάνειας στη διαβίωση πληροφοριών για τις εκδηλώσεις των νόσων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ