Αποζημίωση λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση απόφασης σε διάδικο

Αποζημίωση λόγω μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση απόφασης σε διάδικο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιδίκασε αποζημίωση 3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτρια ακινήτων στο πλαίσιο του νόμου 4055/2012 για την «δίκαιη δίκη και εύλογη διάρκεια αυτής». Αυτό συνέβη λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, με 11 αναβολές και έκδοση απόφασης μετά από 5 χρόνια. Η ιδιοκτήτρια διεκδικούσε αποζημίωση 4,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για ακίνητα που υπήρξαν αντικείμενο αρχαιολογικής προστασίας και δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Το ποσό των 3.000 ευρώ επιδικάστηκε εξαιτίας της 5ετούς αναμονής για την απόφαση, με τις 11 αναβολές να είναι 8 αυτεπάγγελτες και 3 λόγω κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα,

Η αίτηση κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2018 και απόφαση δόθηκε τον Μάρτιο του 2023, μετά από 11 αναβολές. Η ιδιοκτήτρια ισχυρίστηκε ότι η υπόθεσή της δεν ήταν πολύπλοκη και αιτιολόγησε την απαίτησή της για ηθική βλάβη.

Το ΣτΕ κρίνει ότι η υπόθεση δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της «εύλογης διάρκειας» και «λογικής προθεσμίας» σύμφωνα με τον νόμο 4055/2012 και τα δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Από το δικαστήριο κρίθηκε ότι η καθυστέρηση προκάλεσε ηθική βλάβη και προβλέφθηκε η αποζημίωση ως επαρκής αποκατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ