Κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα από τη Ρωσία κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κατάληψη της πόλης Αβντιίβκα από τη Ρωσία κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την ουκρανική πόλη Αβντιίβκα μετά την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων. Ωστόσο, οι Ρώσοι επεσήμαναν ότι ορισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες παραμένουν κλεισμένοι στο εργοστάσιο κατασκευής οπτάνθρακα και χημικών προϊόντων της περιοχής. Η πτώση της Αβντιίβκα αποτελεί σημαντική νίκη για τη Ρωσία, μετά την κατάκτηση της Μπαχμούτ τον Μάιο του 2023. Σημειώνεται σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε την πτώση της πόλης ως σημαντική νίκη και συνεχάρη τα ρωσικά στρατεύματα. Παράλληλα, η Ρωσία αναφέρει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις παραμένουν κλεισμένες στο εργοστάσιο και αναλαμβάνει μέτρα για την εκκαθάριση της πόλης από τους αντάρτες και την αποκλεισμό των ουκρανικών μονάδων που έχουν λάβει θέσεις στο εργοστάσιο.

polemos

Οι εξελίξεις στη Ρωσία και η αντίδραση του Δυτικού κόσμου

Η κατάληψη της Αβντιίβκα ενδέχεται να ενισχύσει το ηθικό της Ρωσίας και να αποτελέσει το επόμενο βήμα προς την κατάληψη του Ντονέτσκ, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε για τις ελλείψεις πυρομαχικών των ουκρανικών δυνάμεων και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του για τη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι ο ουκρανικός στρατός υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από την Αβντιίβκα λόγω της έλλειψης πυρομαχικών λόγω της αδράνειας του Κογκρέσου στην αποδέσμευση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ιδίως, η κατάληψη της Αβντιίβκα εκτιμάται πως θα ενισχύσει τη Ρωσία και θα οδηγήσει σε περισσότερες εχθροπραξίες καθώς και σε μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες από τις δύο πλευρές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ