Μεγάλη αύξηση των δοτών οργάνων το 2023, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων

Μεγάλη αύξηση των δοτών οργάνων το 2023, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων

Το 2023 ο αριθμός των δοτών οργάνων ανήλθε σε ύψη 15ετίας, αποδεικνύοντας τη σημαντική προσφορά και αλληλεγγύη της κοινωνίας μας. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις σημείωσαν συνεχή άνοδο, επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο αριθμό αποβιωσάντων δοτών της τελευταίας 15ετίας. Συγκεκριμένα, το 2023, 87 οικογένειες δοτών συνέβαλαν στη δωρεά οργάνων τους, προσφέροντας ελπίδα σε πάνω από 200 ασθενείς. Εκατοντάδες ιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας εργάστηκαν αδιαλείπτως για την υλοποίηση μιας απαιτητικής επιχείρησης όπως η δωρεά οργάνων από αποβιώσαντα δότη.

Τα Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) συνέβαλαν σημαντικά στη διαδικασία της δωρεάς οργάνων, με τις ΜΕΘ των νοσοκομείων «Αττικόν», Πατρών, «Γ. Παπανικολάου», «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία» και «Ιωαννίνων» να ξεχωρίζουν. Οι δωτές πραγματοποίησαν μεταμοσχεύσεις νεφρού, ήπατος, καρδιάς και πνευμόνων, προσφέροντας ελπίδα σε δεκάδες ασθενείς. Ιδιαίτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων το 2020, με εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τους ασθενείς.

1 158

Επιτυχημένες μεταμοσχεύσεις πνευμόνων

Οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων έχουν επίσης σημαντική θέση στην πορεία του ΕΟΜ, με επιτυχημένες επεμβάσεις που προσφέρουν νέες ελπίδες στους ασθενείς. Επίσης, παρατηρήθηκε αύξηση στις μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες, καθιστώντας τις, ακόμα πιο ασφαλείς και αποδεκτές για το κοινό. Προς το παρόν, το 30% των μεταμοσχεύσεων προέρχονται από Έλληνες εθελοντές δότες, ενώ ασθενείς από άλλες χώρες επωφελούνται από τη γενναιοδωρία τους.

Σημαντική συμμετοχή και δράση

Η σημαντική προσφορά των εθελοντών δοτών αναδεικνύει την εμπλοκή της Ελλάδας στην παγκόσμια δράση για την ανταλλαγή Α.Α.Κ., καθώς και το πολύτιμο έργο των Κέντρων Δοτών. Το 2023, το Κέντρο Δότη «Όραμα Ελπίδας» ανέδειξε 93 και το ΚΕΔΜΟΠ «Χάρισε Ζωή» 27 συμβατούς εθελοντές δότες. Επιπρόσθετα, τα εγχώρια Κέντρα Μεταμοσχεύσεων Α.Α.Κ. κατάφεραν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για συλλογές αιμοποιητικών κυττάρων από τους εθελοντές δότες, καλύπτοντας τις ανάγκες της χώρας και συνεισφέροντας ακόμα και στις ανάγκες ασθενών σε άλλες χώρες.

Ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, υπογράμμισε τη βελτίωση των δεικτών που αφορούν τη δωρεά και τις μεταμοσχεύσεις, εκφράζοντας αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία της χώρας στον τομέα αυτόν. Η συνεχιζόμενη υποστήριξη της πολιτείας και η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων προβλέπεται ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα προς την επίτευξη Ευρωπαϊκών προτύπων στον τομέα των μεταμοσχεύσεων. Ο κ. Παπαθεοδωρίδης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το 2024 θα αποτελέσει μια ακόμα επιτυχημένη χρονιά για την προώθηση των μεταμοσχεύσεων και την εξυπηρέτηση των ασθενών.

3 71

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ