«Το Μετρό στο Γαλάτσι»: Μαθητές παίζουν ρόλο μηχανικών

Παιδιά ντύνονται προσωρινά σε μηχανικούς καθώς μαθαίνουν τις διαδικασίες σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας ενός έργου μετρό σε μια πόλη, μέσα από το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Μετρό στο Γαλάτσι». Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνικό Μετρό Α.Ε., υπό την αιγίδα του Δήμου Γαλατσίου. Τα παιδιά διαδρέχουν όλες τις διαδικασίες κατασκευής και λειτουργίας του μετρό, βιωματικά, με τον παιδαγωγικό όρο όπως χρησιμοποιείται «Hands On».

Μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, μέσα από εκπαιδευτικές διαδραστικές δραστηριότητες γνωρίζουν το μετρό και τη διαδικασία της κατασκευής του. Επιλέγουν τη σωστή χάραξη της Γραμμής 4 στην πόλη του Γαλατσίου, κατασκευάζουν τους σταθμούς και τις σήραγγες και μαθαίνουν πώς λειτουργούν τα ηλεκτρονικά συστήματα του μετρό. Με την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος παίρνουν ένα αναμνηστικό δίπλωμα «Μηχανικού» με το όνομά τους.

Ο κόσμος της κατασκευής ενός έργου μετρό μέσα σε μια πόλη, είναι πολύ συναρπαστικός

Η Μάνια Μπενίση, γεωλόγος και μηχανικός της εταιρείας, εξηγεί ότι η ιδέα για το πρόγραμμα προήλθε από την επιθυμία να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά να αντιληφθούν το έργο της κατασκευής του μετρό μέσα στην ίδια τους την πόλη και να εμπλακούν βιωματικά σε αυτό.

Μιλώντας για το πρόγραμμα, η κ. Μπενίση εξηγεί,

Παρουσιάζει πώς τα παιδιά γίνονται μηχανικοί και σχεδιάζουν επί χάρτου στρατηγικής, διάφορες χαράξεις μετρό. Έπειτα, κατασκευάζουν ενός σταθμού σε μια μακέτα υπό κλίμακα και προσομοιώνουν την κατασκευή ενός τούνελ. Τέλος, παρακολουθούν τα συστήματα ελέγχου και λειτουργίας μιας γραμμής μετρό σε έναν ηλεκτρομηχανολογικό πίνακα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ