Σύντομα θα μπορούμε να αποκτήσουμε μυϊκή μάζα χωρίς να γυμναζόμαστε

Στην προσπάθεια να βρουν μια ουσία που θα μειώνει την όρεξη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορούν να επηρεάσουν τους μυς ώστε να κάνουν τη δουλειά της άσκησης. Αυτή η ανακάλυψη άρχισε να δημιουργεί προβλήματα αφού η ουσία εξαφανίστηκε από τις αγορές και δυσκολεύει όσους τη χρειάζονται πραγματικά. Παράλληλα, άλλοι ερευνητές προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από την ακινησία μας.

Δεν είναι κάτι το παράξενο. Υπάρχουν φάρμακα που δίνουν ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης χωρίς να χρειάζεται να γυμναστούμε.

Ο καθηγητής Thomas Burris από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα και η ομάδα του έφθασαν σε ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός νέου φαρμάκου που μιμείται την άσκηση και επηρεάζει την απώλεια βάρους.

Το πείραμα και τα καινοτόμα ευρήματα

Σύμφωνα με την ερευνητική δημοσίευση, η νέα ένωση δοκιμάστηκε σε παχύσαρκα ποντίκια και κατάφερε να τα κάνει να χάσουν βάρος και να αυξήσουν την αντοχή τους, χωρίς να χρειάζεται να κουνήσουν τα πόδια τους. Το φάρμακο αυτό βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και αν επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά του, θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους και θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η απώλεια μυών λόγω γήρατος.

Το νέο φάρμακο, με την ονομασία SLU-PP-332, δεν επηρεάζει την όρεξη ή την πρόσληψη τροφής, αλλά ενισχύει τη μεταβολική λειτουργία του σώματος. Αποτελεί μια φυσική μεταβολική οδό που συνήθως ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Στην πραγματικότητα, το φάρμακο κάνει το σώμα να λειτουργεί σαν να έχει εκτελεστεί έντονη άσκηση, με αποτέλεσμα την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης και την επιτάχυνση του μεταβολισμού του λίπους.

Όπως δήλωσε ο Δρ. Burris, “Αυτή η ένωση λέει στους μυς να κάνουν τις ίδιες αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης αντοχής. Όταν δίνουμε το φάρμακο στα ποντίκια, βλέπουμε όλο τον μεταβολισμό τους να γίνεται βασισμένος στη χρήση λιπαρών οξέων, κάτι που συμβαίνει όταν νηστεύουμε ή ασκούμαστε. Έτσι, τα ζώα αρχίζουν να χάνουν βάρος”.

Το νέο φάρμακο στοχεύει μια ομάδα πρωτεϊνών γνωστής ως ERR (Estrogen-related receptor), οι οποίες ευθύνονται για την ενεργοποίηση ορισμένων από τις πιο σημαντικές μεταβολικές οδούς σε ιστούς που χρησιμοποιούν ενέργεια. Μεταξύ αυτών των ιστών είναι οι μύες, η καρδιά και ο εγκέφαλος.

Οι ERR είναι περισσότερο ενεργές όταν γυμνάζονται οι άνθρωποι. Μέχρι πρόσφατα, ήταν δύσκολο να τις ενεργοποιήσουν με φάρμακα, αλλά τώρα αποδείχτηκε ότι αυτό είναι εφικτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ