Διαμαντίδης: Γιατί δεν θα γίνει προπονητής

Διαμαντίδης: Γιατί δεν θα γίνει προπονητής

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ένας θρύλος του ελληνικού μπάσκετ, μίλησε για την πορεία του, τις επιτυχίες και τα “θέλω” του στον Γιώργο Λέντζα στο Man to Man Powered by Stoiximan.

Η αρχή και ο Ηρακλής

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης θυμήθηκε τα πρώτα του βήματα το 1987, όταν “όλα τα παιδιά πήγαν σε μια μπασκέτα”. Η πρόταση του Ηρακλή δημιούργησε αρχικό άγχος, αλλά η ευκαιρία άξιζε. Η παρουσία του Κώστα Πιλαφίδη ήταν καθοριστική. Ο “Γηραιός” είναι μια ιστορική ομάδα που λείπει από τα μεγάλα σαλόνια.

Ο Διαμαντίδης παραδέχτηκε ότι δεν θεωρούνταν ταλέντο στα πρώτα του χρόνια. “Ήμουν ένα παιδί που αναδείχθηκε σε μεγάλη ηλικία”. Αυτό τον βοήθησε να ωριμάσει και να δουλέψει σκληρότερα, τονίζοντας ότι τα παιδιά δεν πρέπει να αποθαρρύνονται αν δεν έχουν άμεσο χρόνο συμμετοχής.

Από τις βάσεις στην κορυφή

Ο Διαμαντίδης ανέφερε ότι πολλοί παίκτες της γενιάς του (όπως ο Βασίλης Σπανούλης, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Θοδωρής Παπαλουκάς) ακολούθησαν μια πορεία από ομάδες με χρόνο συμμετοχής σε πρωταθλήτριες, γεγονός που τους βρήκε πιο έτοιμους. Επίσης, συμβούλεψε τους νεότερους αθλητές να είναι προσγειωμένοι, να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να δουλεύουν σκληρά.

Η επιλογή Παναθηναϊκού και η επιτυχία

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν η επιλογή του, παρά τις άλλες προτάσεις. Η προσφορά του Παναθηναϊκού ήταν επίσημη και ο ρόλος του ξεκάθαρος. Η παρουσία του Νίκου Χατζηβρέττα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή του. Το μυστικό της επιτυχίας του Παναθηναϊκού όλα αυτά τα χρόνια ήταν το **οικογενειακό κλίμα** στην ομάδα, από τους ιδιοκτήτες μέχρι το σταφ.

Για την ομάδα του 2009, ο Διαμαντίδης δήλωσε ότι ήταν “πραγματικά πολύ πλήρης η ομάδα”, αν και απέφυγε τις συγκρίσεις με άλλες γενιές.

Ομπράντοβιτς και Εθνική

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς χαρακτηρίστηκε ως “πανέξυπνος”, με ικανότητα χειρισμού παικτών και εντός και εκτός παρκέ, ειλικρινής και με μεγάλο σεβασμό.

Για την Εθνική ομάδα, ο Διαμαντίδης τόνισε το ταλέντο της φουρνιάς του, τον θαυμασμό για τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τη “δίψα” για επιτυχία μετά το 1987. Η μείωση του εγωισμού των παικτών και η επικέντρωση στην ομάδα ήταν καθοριστικά στοιχεία.

Η ζωή μετά το μπάσκετ

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης εξήγησε γιατί δεν ασχολήθηκε με την προπονητική. “Δεν θα μπορούσα να γίνω προπονητής”, δήλωσε, αναγνωρίζοντας ότι δεν έχει τα προσόντα, πέρα από το μπασκετικό κομμάτι, όπως η ψυχολογία παικτών.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την ενδιαφέρουσα συζήτηση στο βίντεο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ