Προειδοποίηση για ανασφάλιστα και χωρίς τεχνικό έλεγχο οχήματα

Προειδοποίηση για ανασφάλιστα και χωρίς τεχνικό έλεγχο οχήματα

Τι αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Μια τελευταία προειδοποίηση στους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων που τα κινούν παράνομα χωρίς να έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο αλλά και χωρίς να τα έχουν περάσει από Τεχνικό Έλεγχο (ΚΤΕΟ) πριν βεβαιωθούν τα πρόστιμα αποφάσισε να αποστείλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών!

2024%2001%2018%20%CE%95%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%95%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE97%20%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A0%CE99%CE%A3%CE%A4%CE95%CE%A5%CE%9C%CE95%CE%A5%CE%9D%CE%A9%CE%9D%20%CE%A3%CE%A5%9D%CE%A4%CE%91%9A%CE%A4%9C%CE%A9%CE%9D%203

Μάλιστα σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου απαντώντας σε ερώτηση του Carandmotor.gr: «Ότι στόχος μας είναι να υπενθυμίσουμε τους ιδιοκτήτες οχημάτων ότι πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους πριν επιβάλλουμε τα πρόστιμα. Ετοιμάζουμε νομοθετική ρύθμιση, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για τον εντοπισμό οχημάτων που δεν έχουν περάσει τον έλεγχο ΚΤΕΟ, δεν έχουν καταβάλει τέλη κυκλοφορίας ή είναι ανασφάλιστα, μέσω ηλεκτρονικών διασταυρωτικών ελέγχων. Συγχρόνως, εισάγουμε ρυθμίσεις για τη διοικητική εκκαθάριση των τηρούμενων Μητρώων Οχημάτων, προκειμένου να αποσυρθούν από την κυκλοφορία οχήματα που δεν είναι τακτοποιημένα ως προς τις ανωτέρω υποχρεώσεις τα τελευταία 7 τουλάχιστον χρόνια

Η διασταύρωση των στοιχείων θα αφορά σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η κ. Αλεξοπούλου στην τελευταία 7ετία και θα ολοκληρωθεί αφού έχει εκκαθαριστεί το Μητρώο Οχημάτων ώστε οι ελεγκτές να διαπιστώσουν πόσα είναι να οχήματα ανθρώπων που δεν είναι πλέον στη ζωή, πόσα έχουν κυριολεκτικά «πεταχτεί» σε κάποια κέντρα ανακύκλωσης και πόσα κινούνται παράνομα.

insurance1 8

Τα πρόστιμα

Το ανασφάλιστο όχημα συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος αλλά και αυστηρά πρόστιμα από την πολιτεία σε περίπτωση ελέγχου. Σε περίπτωση διασταύρωσης από την ΑΑΔΕ βεβαιώνεται το πρόστιμο και αποστέλλεται ειδοποιητήριο στον κάτοχο του οχήματος.

Όποιος οδηγός ΙΧ διαπιστωθεί ότι κυκλοφορεί με ανασφάλιστο όχημα μέσω του συστήματος ελέγχου, παραλαμβάνει ειδοποιητήριο και καλείται εντός 8 ημερών (σύμφωνα με την τωρινή νομοθεσία) είτε να αποδείξει πως το όχημά του είναι ασφαλισμένο, είτε να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματός του και να πληρώσει παράβολο 250 ευρώ.

Εάν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500 ευρώ σε συνδυασμό με πρόσθετες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του ανασφάλιστου οχήματος δεν προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματος του, τότε δρομολογούνται πρόσθετες κυρώσεις όπως:

Αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού για 6 μήνες.

Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Επίσης προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Σε περίπτωση που κάποιο όχημα εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα τότε η νομοθεσία προβλέπει αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος για δύο χρόνια (ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής) και ποινή φυλάκισης από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο, αν το όχημά σου είναι καινούργιο, θα πρέπει να το περάσεις ΚΤΕΟ στα 4 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία και κατόπιν θα ελέγχεται κάθε 2 χρόνια. Αν αργήσεις και χάσεις την προθεσμία σου, πληρώνεις πρόστιμο στο ταμείο του ΚΤΕΟ, ώστε να γίνει τελικά ο έλεγχος. Το ποσό που θα πληρώσεις εξαρτάται από την κ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ