Παρκάρεις στο πεζοδρόμιο; Μπορείς να χάσεις 1.000 ευρώ

Πέρα ​​από την κακή συνήθεια και την αντικοινωνική παράβαση, η στάθμευση σε πεζοδρόμιο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στο αυτοκίνητο μας και να μας επιβαρύνει με ένα ακριβό πρόστιμο.

Η εύρεση χώρου στάθμευσης στις μεγάλες αστικές περιοχές δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε το δικαίωμα να δημιουργούμε χώρους στάθμευσης εκεί όπου δεν υπάρχουν και να καταλαμβάνουμε είτε μέρη του δρόμου είτε του πεζοδρομίου, όπου η στάθμευση δεν επιτρέπεται.

Παρόλο που η στάθμευση σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες ή ακόμα και ποδηλατόδρομους απαγορεύεται από την κυκλοφοριακή νομοθεσία και τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 80 ευρώ, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον παραβάτη προέρχεται από το ίδιο το όχημα και ειδικότερα από τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει αυτή η κακή συνήθεια.

Όταν σταθμεύουμε συχνά σε πεζοδρόμια, το πρώτο πράγμα που υποφέρει είναι τα ελαστικά μας, των οποίων οι προσανατολισμένες πολλές επαφές με την άσφαλτο επιταχύνουν τη φθορά των πλαϊνών τους τοιχωμάτων.

<img src="https://www.example.com/image.jpg" alt="στάθμευση σε πεζοδρόμιο“>

Σταδιακά αυτά γίνονται ακόμα πιο ευάλωτα σε περιστατικά φθοράς και, σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί και μια ρωγμή που είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επισκευαστεί.

Δεν είναι όμως μόνο τα ελαστικά που υποφέρουν από τη στάθμευση σε πεζοδρόμια. Η σύγκρουση με τα τσιμεντένια πεζοδρόμια μπορεί να προκαλέσει είτε την παραμόρφωση της ζάντας είτε την κόπωση του μετάλλου.

Τα θύματα αυτής της συνήθειας περιλαμβάνουν τμήματα της ανάρτησης και της κατεύθυνσης, τα οποία ταλαιπωρούνται, φθείρονται και απορρυθμίζονται.

Αν λοιπόν παρατηρήσετε ότι το όχημά σας τραβάει προς τα δεξιά ή τα αριστερά όταν το τιμόνι είναι σε ευθεία θέση, πιθανότατα χρειάζεται ευθυγράμμιση εξαιτίας είτε ενός πεζοδρομίου είτε ενός τμήματος οδού.

στάθμευση σε πεζοδρόμιο

Ένας οπτικός έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει και άλλες φθορές, όπως στα αμορτισέρ ή τα ελαστικά αντιστάσεως.

Φυσικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι η ζημιά στο αμορτισέρ μιας από τις τέσσερις ρόδες απαιτεί την αντικατάσταση τουλάχιστον δύο, αν και ιδανικά θα πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα αμορτισέρ.

Το κόστος που μπορεί να προκύψει από τη στάθμευση σε πεζοδρόμια μόνο από τις ζημιές μπορεί να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ, καθιστώντας το πρόστιμο των 80 ευρώ μόνο μια σταγόνα στον ωκεανό των παραβατών οδηγών στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ