Η υπογειοποίηση της Αθήνας: Πότε θα ολοκληρωθεί και ποια περιοχή θα αλλάξει

Η υπογειοποίηση της Αθήνας: Πότε θα ολοκληρωθεί και ποια περιοχή θα αλλάξει

Ένα έργο που υπόσχεται βελτίωση στον σιδηρόδρομο και ανανέωση σε μια περιοχή της Αθήνας.

Συνεχίζεται η κατασκευή του τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στα Σεπόλια, με σκοπό να γίνει πιο ελκυστικός ο σιδηρόδρομος και να αναβαθμιστεί η περιοχή.

Ο νέος διάδρομος θα είναι 2,36 χλμ, με τα 1,91 χλμ να είναι υπόγεια. Θα ξεκινά από το Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσσαλονίκη και θα καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες στα Σεπόλια. Ο διάδρομος κατασκευάζεται πάνω στην υπάρχουσα ζώνη κυκλοφορίας.

Η κατασκευή χωρίζεται σε δύο φάσεις: η ολοκλήρωση του δυτικού διαδρόμου έχει προγραμματιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2025, ενώ ακολουθεί ο ανατολικός που θα εξυπηρετεί τους προαστικούς συρμούς.

Η υπογειοποίηση όχι μόνο θα βελτιώσει τα ταξίδια στον σιδηρόδρομο, αλλά θα αναβαθμίσει και την περιοχή τους Σεπολία. Η διπλασιασμός των γραμμών θα μειώσει τους χρόνους διαδρομής και θα αυξήσει τη συχνότητα.

Ο τετραπλός σιδηροδρομικός διάδρομος στα Σεπόλια

Μεταξύ των οφελών που αναμένονται για την περιοχή είναι η αποκατάσταση επικοινωνίας μεταξύ οδών και η δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής πάνω από την σήραγγα.

Παράλληλα, η υπογειοποίηση θα μειώσει την κίνηση και θα βελτιώσει την ασφάλεια σε οδικό και σιδηροδρομικό επίπεδο.

Η υπογειοποίηση στα Σεπόλια

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Τεχνική υπογειοποίησης
  • Προσωρινά και μόνιμα υδραυλικά έργα
  • Μηχανολογικές εγκαταστάσεις
  • Κτίρια εξυπηρέτησης
  • Διαβάσεις πεζών κ.ά.

Η χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται σε 66,8 εκατ. ευρώ και προέρχεται από το Μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF).

Διαβάστε περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ