Γιατί οι εφήβοι χάνουν το ενδιαφέρον τους για την οδήγηση

Γιατί οι εφήβοι χάνουν το ενδιαφέρον τους για την οδήγηση

Η νεότερη γενιά, η “Γενιά Z”, φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την οδήγηση ως μέσο ελευθερίας όπως άλλες παλαιότερες γενιές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα για το ενδιαφέρον των νέων στο να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης.

Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας MarketWatch Guides, το ποσοστό των οδηγών κάτω των 19 ετών (δηλαδή 16-19 ετών στις ΗΠΑ όπου εκδίδονται τα δίπλωματα) έχει μειωθεί σημαντικά από το 2012 έως το 2022, με τη Νέα Υόρκη να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση κατά 49%.

Έτσι, οι εφήβοι οδηγοί αποτελούν τη λιγότερο πληθυσμιακή ομάδα οδηγών στη χώρα μετά τους 80άρηδες. Το μεγαλύτερο ποσοστό οδηγών (9,0%) ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών. Επιπλέον, το 32,5% των οδηγών στις ΗΠΑ είναι 30-44 ετών, και το 32,6% είναι 45-64 ετών. Μόνο το 3,6% είναι εφήβοι (16-19 ετών).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Αρχής Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ, το 1983 το 80% των 18χρονων είχε δίπλωμα οδήγησης, ενώ το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 60% μέχρι το 2021. Ταυτόχρονα, το ποσοστό των 16χρονων με δίπλωμα μειώθηκε από 46% σε 25%.

Οι αναλυτές αναφέρουν πολλούς λόγους για αυτήν την τάση. Ένας είναι οι τεχνολογικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων, αφού ζούμε σε μια κοινωνία όπου η επικοινωνία γίνεται εύκολα μέσω των κινητών τηλεφώνων. Οι νέοι συνδέονται πιο εύκολα χωρίς την ανάγκη για μακρινές μετακινήσεις για συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο.

Επιπλέον, υπηρεσίες όπως η Uber παρέχουν νέες επιλογές, ενώ και τα αυτοκίνητα και η ασφάλισή τους έχουν γίνει πιο ακριβά. Τέλος, η συνεχής ανάπτυξη των πόλεων και η επιδείνωση της κυκλοφοριακής κατάστασης κάνουν την καθημερινή οδήγηση λιγότερο ελκυστική για τους νέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ