Γιατί είναι σημαντικό να κρατάμε την απόδειξη από το βενζινάδικο – Πότε μπορεί να μας χρειαστεί

Γιατί είναι σημαντικό να κρατάμε την απόδειξη από το βενζινάδικο – Πότε μπορεί να μας χρειαστεί

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε ένα βενζινάδικο, δεν πρέπει να παραλείπουμε να πάρουμε την απόδειξη, η οποία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε περίπτωση που γίνουμε θύματα κάποιας απάτης.

Το φαινόμενο της νοθείας στα καύσιμα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις που απαιτούν την άμεση επαγρύπνηση των αρμόδιων αρχών ελέγχου, οι οποίες προσπαθούν ενεργά να προστατεύσουν τους καταναλωτές και να τιμωρήσουν όσους εμπλέκονται σε αυτήν την πρακτική.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από το έργο των Χημικών Υπηρεσιών του Γενικού Χημείου του Κράτους είναι ενδεικτικά της αύξησης αυτού του φαινομένου, καθώς κατά την τριετία 2020-2022 ανέλυσαν 8.820 δείγματα καυσίμων, διαπιστώνοντας 276 μη κανονικά-νοθευμένα.

βενζινάδικο

Στην νοθεία συγκαταλέγεται η πρόσμιξη του καυσίμου με άλλο τύπο καυσίμου, διάφορες χημικές ενώσεις ή ακόμη και νερό, με στόχο την αύξηση των κερδών του επιτήδειου ιδιοκτήτη του πρατηρίου ή του προμηθευτή του καυσίμου.

Ένα από τα πιο συχνά και επικίνδυνα είδη νοθείας είναι το τολουόλιο, το οποίο προκαλεί σοβαρές βλάβες στον κινητήρα των αυτοκινήτων, καθώς είναι διαβρωτικό και αποσυνθέτει όλα τα ελαστομερή του μοτέρ, όπως οι τσιμούχες, οι φλάτζες, τα σωληνάκια κ.λπ. Η οικονομική επιβάρυνση από αυτή τη βλάβη μπορεί να φτάσει τις εκατοντάδες ευρώ.

Νοθευμένο καύσιμο στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μου – Τι πρέπει να κάνω

Οι οδηγοί μπορούν να καταγγείλουν τις υποψίες τους καλώντας στο 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή ή στο 1517 του Σ.Δ.Ο.Ε.. Οι αρμόδιες αρχές θα προβούν στην ενημέρωση και θα προβούν σε έλεγχο. Σε περίπτωση ανώνυμης καταγγελίας, ο καταγγέλων δεν ενημερώνεται για την έκβαση του ελέγχου, αλλά σε διαφορετική περίπτωση λαμβάνει ενημέρωση.

Απόδειξη βενζινάδικο

Ο καταναλωτής πρέπει να κρατάει την απόδειξη κατά την αποπληρωμή καυσίμου, καθώς αυτή περιέχει σημαντικές πληροφορίες όπως η ημερομηνία, το είδος καυσίμου και τα λίτρα που εισήλθαν στο ρεζερβουάρ.

Σε περίπτωση που αποδεχθεί ότι το πρατήριο διακίνησε νοθευμένα καύσιμα, η απόδειξη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη ώστε να ληφθούν μέτρα κατά του πρατηριούχου.

Επιπλέον, η απόδειξη μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια και αν θεωρούμε ότι η αντλία έχει «κλέψει» τοποθετώντας στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μεγαλύτερη ποσότητα από τη χωρητικότητα του τελευταίου. Μία μικρή απόκλιση είναι φυσιολογική, ενώ μία μεγάλη απόκλιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ