Επιστρέφει ο Δακτύλιος στην Αθήνα, μεγάλο το πρόστιμο

“Ο χρόνος μετράται αντίστροφα για την επιστροφή του Δακτυλίου, κατά την οποία θα εντατικοποιηθούν οι ελέγχοι, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου. Φαίνεται ότι η επιστροφή του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί θέμα ημερών, και αυτό θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στόχος είναι η αυστηρή τήρηση του καθεστώτος μονών και ζυγών, επομένως θα αυξηθεί η παρουσία της Τροχαίας για εκτέλεση επιπλέον ελέγχων προκειμένου να αποτρέπεται η παράνομη κυκλοφορία ΙΧ αυτοκινήτων.

Το σύστημα του Δακτυλίου δεν αναμένεται να υποστεί αλλαγές και θα συνεχίσει να ισχύει το υφιστάμενο ωράριο κυκλοφορίας των οχημάτων, που περιλαμβάνει κυκλοφορία κάθε Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 07.00 έως τις 20.00, και την Παρασκευή από τις 07.00 έως τις 15.00.

Τα αυτοκίνητα με αριθμούς κυκλοφορίας που τελειώνουν σε 0, 2, 4, 6, 8 επιτρέπεται να κυκλοφορούν τις άρτιες ημέρες, ενώ τα αυτοκίνητα με αριθμούς κυκλοφορίας που τελειώνουν σε 1, 3, 5, 7, 9 μπορούν να κυκλοφορούν τις περιττές ημέρες.

Τα μέτρα δεν ισχύουν τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ για την περίοδο 2022-2023, εξαιρούνται από τους περιορισμούς και επιτρέπεται η είσοδος στο κέντρο της Αθήνας:

α. Τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, οχήματα φυσικού αερίου και υγραερίου που κατασκευάστηκαν εξ αρχής ως έτος 2020.

β. Τα αυτοκίνητα EURO 6 που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 γρ./χλμ. σύμφωνα με τον Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης (NEDC) και που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως την 31.12.2020, καθώς και αυτοκίνητα EURO 6 που εκπέμπουν διοξείδι

ο του άνθρακα λιγότερο από 145 γρ./χλμ. σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (WLTP) και που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.2021 και εφεξής.

κίνηση στην Αθήνα

Η περιοχή που καλύπτεται από τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνει τους δρόμους: “Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας”. Τα περιοριστικά μέτρα δεν ισχύουν στις οριακές λεωφόρους και οδούς του Μικρού Δακτυλίου.

Οι παραβάτες των περιοριστικών μέτρων τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 παρ. 6 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως τροποποιήθηκε από τον νόμο 3904/2010 (Α΄218), σε συνδυασμό με το άρθρο 31 αυτού του νόμου.”

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ