Ο Θοδωρής Ζάρας έκλεισε οριστικά τον κύκλο του στα παρκέ σε ηλικία 39 ετών, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι η απόφαση ήταν υπό επεξεργασία εδώ και περίπου έναν χρόνο. Κι ενώ οι περισσότεροι αθλητές της ηλικίας του θα κοιτούσαν πώς θα παρατείνουν την καριέρα τους, εκείνος βρήκε τον τρόπο να μείνει στο μπάσκετ από λίγο διαφορετικό δρόμο.
Μιλώντας στο «Man to Man» παραδέχθηκε πως είναι δύσκολο να σταματήσεις κάτι που κάνεις τόσα χρόνια, ιδιαίτερα σε μια ηλικία που δεν έχει καμία σχέση με το τέλος στον αθλητισμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν δεν γινόταν φέτος θα γινόταν είτε του χρόνου, είτε του παραχρόνου», σημειώνοντας ότι δεν το μετανιώνει και πως είναι οκ με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα, αφού «καλύτερα που έγινε έτσι».
Η διαδρομή του στα παρκέ μετράει σχεδόν είκοσι χρόνια, με 17 σεζόν στην GBL, 418 αγώνες, 2.861 πόντους και 445 εύστοχα τρίποντα σε 1.188 προσπάθειες, ποσοστό 37,45%. Στη διάρκεια της καριέρας του φόρεσε τη φανέλα αρκετών ομάδων, με τα τελευταία χρόνια στο Λαύριο να είναι από τα πιο παραγωγικά, πριν επιστρέψει στον ΠΑΟΚ και κλείσει εκεί την καριέρα του.
Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ, με τη σειρά της, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το «αντίο» δεν αποτελεί αποχαιρετισμό. Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, ο Ζάρας παραμένει μέλος της οικογένειας του συλλόγου, συνεχίζοντας από τη θέση του Υπεύθυνου Αναπτυξιακού Προγράμματος. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ του έκαναν πρόταση, την οποία αποδέχθηκε πολύ γρήγορα, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά όλο το αναπτυξιακό κομμάτι της ομάδας, μέχρι και το εφηβικό, που θα αγωνίζεται στο ανδρικό της Γ’ Εθνικής μετά τη συνένωση με τη «ΔΕΚΑ».
Για εκείνον, το νέο πόστο είναι «ακόμη πιο υπεύθυνο και πιο σημαντικό απ’ αυτό που έκανα τόσα χρόνια». Κι αν κάτι θυμάται πιο έντονα από τα πρώτα του βήματα, είναι η πρώτη προπόνηση, σε τσιμεντένιο γήπεδο στην Μπουμπουλίνας, στη Σταυρούπολη, όταν είχε πάει καθυστερημένος με τον πατέρα του. «Από τότε ήρθαν όλα με μία ροή, χωρίς να εκβιάσω να πετύχω», ανέφερε, με τη δύσκολη στιγμή της καριέρας του να είναι ο χιαστός στην Καβάλα, τη σεζόν 2010-2011, με τον κόουτς Πρίφτη.
Σε ό,τι αφορά την αγωνιστική άνοδο του ΠΑΟΚ και του Άρη, ο Ζάρας σχολίασε με χιούμορ ότι ήταν «λάθος στιγμής γέννησης», αφού μακάρι να ήταν λίγο νεότερος για να συμμετέχει στη γιορτή του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης.