Το 2001, όταν το πρώτο Xbox έκανε την εμφάνισή του, οι περισσότερες κονσόλες άνοιγαν με απλά, προ-ηχογραφημένα βίντεο που δεν επιβάρυναν καθόλου το υλικό. Η Microsoft όμως έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό: το πράσινο, λαμπερό intro με την ουσία που θύμιζε λάβα, δεν ήταν προ-καταγεγραμμένο, αλλά μια σκηνή τρισδιάστατου περιβάλλοντος που υπολογιζόταν ζωντανά από την κονσόλα σε κάθε άνοιγμα. Την αποκάλυψη έφερε στο φως το κανάλι Boundary Break, το οποίο ξεκλείδωσε την κάμερα της ακολουθίας εκκίνησης και έδειξε οπτικά ότι η σκηνή είχε ενεργή 3D γεωμετρία, επιτρέποντας στον θεατή να την κοιτάξει από γωνίες που κανονικά δεν ήταν ορατές.
Το εντυπωσιακό σε αυτή την ιστορία είναι ότι το intro των 8 δευτερολέπτων δεν υπήρχε για λόγους εντυπωσιασμού μόνο. Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του συστήματος, η συγκεκριμένη ακολουθία έκρυβε στην ουσία τον πραγματικό χρόνο εκκίνησης του υλικού, δίνοντας την εντύπωση ότι η κονσόλα ανταποκρινόταν άμεσα. Η εκκίνηση απαιτούσε από τους δίσκους να γυρίσουν και τα συστήματα να αρχικοποιηθούν, και η Microsoft κατάφερε να περιορίσει τη διαδικασία σε αυτά τα 8 δευτερόλεπτα – με το εντυπωσιακό θέαμα να λειτουργεί ως κάλυψη της αναμονής.
XBOX Boot up screen out of bounds everyone. pic.twitter.com/gmzAJ8D2B5
— Boundary Break (@BoundaryBreak) August 2, 2026
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στοιχείο, που κάνει την υπόθεση σχεδόν απίστευτη, είναι οι περιορισμοί μέσα στους οποίους δούλεψαν οι μηχανικοί της εταιρείας. Κατά τη διάρκεια του boot, το σύστημα είχε πρόσβαση μόνο σε ένα μικρό boot ROM στη μητρική πλακέτα, χωρητικότητας 256 kilobytes. Από αυτό τον χώρο, αφού αφαιρούνταν ο πυρήνας του λειτουργικού συστήματος και οι εικόνες, έμεναν μόλις περίπου 25 kilobytes για τον ήχο. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, 25 kilobytes ισοδυναμούν με λίγο περισσότερο από μισό δευτερόλεπτο ήχου 8-bit μονοφωνικού, κάτι που σημαίνει ότι το ηχητικό εφέ έπρεπε να «χωρέσει» στον ελάχιστο διαθέσιμο χώρο.
Το ενδιαφέρον έχει και η εξέλιξη της ιστορίας με τα χρόνια. Σε πιο σύγχρονες κονσόλες της Microsoft, όπως το Xbox One ή το Series X/S, το ίδιο intro εμφανίζεται ως προ-καταγεγραμμένο αρχείο βίντεο 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο, χωρίς το λογότυπο της Microsoft. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί τα παιχνίδια του πρώτου Xbox τρέχουν μέσω εξομοίωσης και όχι απευθείας από το αρχικό υλικό, οπότε η διαδικασία είναι τελείως διαφορετική. Οι αναφορές του παρελθόντος για αλληλεπίδραση με το χειριστήριο ή περιστρεφόμενες ασπίδες παρέμειναν τελικά ανενεργές στον πηγαίο κώδικα, με την τελική έκδοση να είναι αυτή που γνωρίσαμε όλοι.