Ανοιχτό παράθυρο για την επιστροφή των Ελλήνων διαιτητών στα ντέρμπι του πρωταθλήματος άφησε με δηλώσεις του ο Τάσος Παπαπέτρου. Ο γνωστός ρέφερι πιστεύει ότι το υλικό υπάρχει και η εμπειρία που αποκτήθηκε από το Κύπελλο λειτουργεί ως απόδειξη πως το ελληνικό officiating έχει ανέβει επίπεδο.
Η επόμενη μέρα στη διαιτησία
Όλα είναι θέμα ευκαιριών, σύμφωνα με τον Παπαπέτρου, αφού η τριβή με τα δύσκολα ματς θα αναγκάσει τους διαιτητές να γίνουν καλύτεροι. Ο ίδιος παραδέχεται πως οι ξένοι κάνουν και αυτοί τα δικά τους λάθη, οπότε δεν χρειάζεται υποτίμηση του ντόπιου δυναμικού.
Όσο για την παραμονή του κ. Λανουά, θεωρεί πως θα βοηθήσει πολύ. Ο Γάλλος αρχιδιαιτητής πλέον ξέρει τι έχει στα χέρια του μετά από δύο χρόνια και θα κάνει πιο σωστές επιλογές για τα μεγάλα παιχνίδια. Είναι μία κίνηση που δίνει μια σταθερότητα που έλειπε.
Πίεση και τοξικότητα στα γήπεδα
Διαφορετικός ο κόσμος στην Ευρώπη σε σχέση με τις ελληνικές διοργανώσεις. Όπως λέει ο Παπαπέτρου: «Στην Ελλάδα υπάρχει πίεση πριν, κατά την διάρκεια και μετά του αγώνα. Στην Ευρώπη είναι άλλη κατάσταση. Αν κάνεις ένα λάθος θα ασχοληθεί ο παρατηρητής και μετά θα τελειώσουν όλα. Αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά την κατάσταση. Εδώ έχουμε τα ΜΜΕ και τους παράγοντες που θα πουν διάφορα. Ακόμη και στο ημίχρονο ενός παιχνιδιού. Στην Ευρώπη παίζουμε πιο απελευθερωμένα».
Μία μεγάλη πληγή παραμένει η στάση των παραγόντων, οι οποίοι συχνά δυναμιτίζουν το κλίμα πριν καν σφυρίξει η έναρξη. Ο ίδιος παρατηρεί πως τέτοιες πρακτικές αφήνουν στάσιμο το άθλημα και εμποδίζουν την είσοδο Ελλήνων σε μεγάλες διοργανώσεις. Ευτυχώς η τεχνολογία και το VAR έχουν περιορίσει κάπως την τοξικότητα, αν και το χορτάρι παραμένει η πρώτη του επιλογή για την άσκηση του λειτουργήματος.