Από το σκούπισμα παρκέ στην ηγεσία ομάδας: Η απρόσμενη πορεία του Κερασοβίτη ως προπονητή της Δάφνης

Από το σκούπισμα παρκέ στην ηγεσία ομάδας: Η απρόσμενη πορεία του Κερασοβίτη ως προπονητή της Δάφνης

Ο Γιώργος Κερασοβίτης, προπονητής της Δάφνης, μίλησε στην εκπομπή «Πριν τα τζάμπολ» του EOK WebRadio, δίπλα στην Αθηνά Πατρινού και τον Ραφαήλ Αλαγά. Αφηγήθηκε πώς ξεκίνησε από μικρός σκουπίζοντας το παρκέ και κατέληξε να καθοδηγεί την ομάδα. Η κουβέντα άνοιξε για το επόμενο ματς, την πορεία της Δάφνης και τις αλλαγές στο ρόστερ.

Το ματς με Μαχητές και η αγωνία του βαθμολογικού πίνακα

Και οι δύο ομάδες παλεύουν να ξεφύγουν από τα play out στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. Οι Μαχητές Πειραματικό Πεύκων έδειξαν δυνατοί, όπως το περιμέναμε εμείς που ξέρουμε το μπάσκετ χρόνια τώρα. «Περνώντας το πρώτο μισό του πρωταθλήματος και οι δύο ομάδες κυνηγάνε να αποφύγουν τα play out. Οι Μαχητές έχουν δείξει φοβερό πρόσωπο που ίσως και πολλοί να μην το περίμεναν, εμείς όμως που είμαστε στο μπάσκετ αρκετό καιρό περιμέναμε την εξέλιξη τους. Είναι ένα ματς που θα κριθεί στις λεπτομέρειες και στο ποια ομάδα το θέλει περισσότερο».

Από την άνοδο στην Elite και οι νεότερες προσθήκες

Πίσω από την πρόοδο της Δάφνης κρύβεται δουλειά ετών, με την ομάδα να ξεκινά από χαμηλά και να επιστρέφει στην Elite League χάρη στον πρόεδρο Τζιβελέκα. Ξεκίνησαν άσχημα φέτος, άλλαξαν πράγματα και τώρα βελτιώνονται μέρα με τη μέρα. «Γενικά τα τελευταία χρόνια γίνεται μία σπουδαία δουλειά. Η Δάφνη έχει μεγάλη ιστορία. Κάποια στιγμή ξεκίνησε από την τελευταία κατηγορία, με προσωπική προσπάθεια του κ. Τζιβελέκα έχει επιστρέψει στην Elite League. Παρά την εμπειρία της ομάδας, δεν ξέραμε πώς έχουν τα πράγματα, προσπαθούμε να βρούμε τα πατήματα μας. Ξεκινήσαμε άσχημα, κάναμε αλλαγές και με καθημερινή δουλειά βελτιωνόμαστε».

Για τις μεταγραφές, έφτιαξαν το ρόστερ στα μέσα Νοεμβρίου και δεν ήθελαν μεγάλες αλλαγές, αλλά πρόσθεσαν έναν γκαρντ. Ο Έξαρχος ταιριάζει αγωνιστικά και ξέρει τα αποδυτήρια, ενώ ο Κάρτραϊτ δίνει ενέργεια και τακτική. «Εμείς προσπαθήσαμε και φτιάξαμε το “παζλ” της ομάδας στα μέσα του Νοεμβρίου και φάνηκε με τα αποτελέσματα. Είπαμε ότι είμαστε καλά και δεν θέλαμε να κάνουμε αλλαγές. Κοιτάξαμε όμως ακόμα έναν γκαρντ αλλά θέλαμε μία καλή λύση. Ο Έξαρχος είναι παιδί της ομάδας και των αποδυτηρίων. Επιλέχθηκε και για τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά. Για αυτό κάναμε και μία προσθήκη, αλλιώς δεν θα κάναμε. Ο Κάρτραϊτ έχει βοηθήσει στην τακτική και στην ενέργεια».

Η Elite League αποδεικνύεται σκληρό πρωτάθλημα, με εκπλήξεις όπως η νίκη του Λαυρίου στον Βίκο ή του Αιγάλεω στα Γιάννινα. Η μεταγραφική περίοδος ανακάτεψε τα πράγματα, και ομάδες σαν τη Δόξα Λευκάδας, τον Βίκο Ιωαννίνων και τον Πρωτέα Βούλας φαίνονται μπροστά για άνοδο. «Είναι δύσκολο πρωτάθλημα, στην αρχή έδειχναν κάτι οι ομάδες. Βλέποντας τη νίκη του Λαυρίου επί του Βίκου και τη νίκη του Αιγάλεω στα Γιάννινα, μιλάμε για ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά. Έπαιξε ρόλο και η μεταγραφική περίοδος με τις αλλαγές των ρόστερ. Η Δόξα Λευκάδας, ο Βίκος Ιωαννίνων και ο Πρωτέας Βούλας έχουν δείξει ότι έχουν ένα πλεονέκτημα για την άνοδο. Όσον αφορά τον υποβιβασμό είναι νωρίς, έχουμε ακόμα έναν γύρο μπροστά μας. Εύχομαι όλες οι ομάδες να έχουν υγεία».

Όταν μιλάει για τον Γιάννη Τζιβελέκα, ο Κερασοβίτης δείχνει τυχερός που έχει τέτοιο δημιουργό στην ομάδα.

Ο παίκτης έμαθε να σκοράρει, τώρα όμως βάζει την ομάδα πρώτη και πασάρει. Όλα αυτά βγαίνουν από την ομαδική δουλειά στις προπονήσεις. «Γενικά είναι πολύ καλό οι ομάδες να έχουν δημιουργούς. Είμαι τυχερός που τον έχω στην ομάδα και να μπει σε αυτό το “καλούπι”. Έχει μάθει να είναι σκόρερ και τώρα βάζει τον εαυτό του κάτω από την ομάδα και δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Μέσα από την καλή συμπεριφορά και την προπόνηση του κάθε παίκτη βγαίνει αυτή η εικόνα. Είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς».

Η Δάφνη κρατάει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του Κερασοβίτη από τα δέκα του χρόνια.

Ξεκίνησε στις ακαδημίες όταν η ομάδα έπαιζε Α1 με θρύλους σαν τον Μπακ Τζόνσον. Πήγαινε να βοηθάει στο παρκέ και τώρα είναι προπονητής εκεί. «Όποιος είναι χρόνια στον χώρο ξέρει. Ξεκίνησα από 10 χρονών στις ακαδημίες όταν η ομάδα μεσουρανούσε στην Α1 με προσωπικότητες όπως ο Μπακ Τζόνσον. Πηγαίναμε για να σκουπίσουμε το παρκέ κι έχουμε φτάσει να είμαστε προπονητές. Η Δάφνη είναι ένα τεράστιο κομμάτι για μένα».

Φέτος η σεζόν τον βρίσκει να απολαμβάνει τις προκλήσεις χωρίς πίεση.

Ένας αντίπαλος προπονητής του θύμισε πόσο λατρεύει τα δύσκολα, όπως και σαν παίκτης. Ο Τζιβελέκας τον στηρίζει πλήρως, και η Δάφνη είναι ο δικός του χώρος. Αποσύρθηκε τον Μάιο, έγινε general manager τον Ιούνιο, και τώρα νιώθει σαν να πέρασαν χρόνια. «Κάποια στιγμή έπαιξα με έναν αντίπαλο προπονητή και μου είπε ότι ήθελα να πέσω στα δύσκολα κατευθείαν και γελάσαμε. Ήμουν και σαν παίκτης έτσι, το βλέπω και σαν τεράστια ευκαιρία για μένα. Ό,τι κάνω το κάνω χωρίς άγχος. Ο κ. Τζιβελέκας με στηρίζει απόλυτα, είναι η ομάδα μου. Άρα, χωρίς άγχος δουλεύω για το καλύτερο της ομάδας, κάποιες φορές δουλεύει. Τον Μάιο αποσύρθηκα από τα παρκέ, εκείνη την ώρα μου έλειπε πάρα πολύ. Τον Ιούνιο ανακοινώθηκα ως νέος Genaral Manager. Τώρα είναι σαν να έχουν περάσει 10 χρόνια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ