Η ΔΕΗ στήριξε για δεύτερη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δείχνοντας έμπρακτα την πίστη της στην τέχνη που ζωντανεύει την καθημερινότητα. Στο 66ο φεστιβάλ, που έτρεξε από 30 Οκτωβρίου ως 9 Νοεμβρίου 2025, η εταιρεία χορηγεί την ειδική προβολή της ταινίας «Ηλέκτρα 7» και απονέμει βραβεία σε πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς. Πώς συνδέεται άραγε η ενέργεια με τον πολιτισμό σε τέτοιες εκδηλώσεις;
Η ταινία «Ηλέκτρα 7», παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, αντλεί έμπνευση από την αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή. Με επτά ξεχωριστά κεφάλαια, φέρνει τον μύθο στο σήμερα, υφαίνοντας νήματα από το παρελθόν στην ελληνική δημιουργία.
Σύγχρονη ματιά στον αρχαίο μύθο
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, η προβολή αυτή ξετύλιξε έναν διάλογο ανάμεσα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, προωθώντας συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Η ΔΕΗ, με αυτή τη χορηγία, βάζει το χεράκι της για να λάμψει η νέα γενιά δημιουργών. Ίσως έτσι η ενέργεια γίνει σύμμαχος της φαντασίας.
Η αρχαία ελληνική τραγωδία, όπως αυτή του Σοφοκλή, αποτελεί πηγή έμπνευσης για σύγχρονες τέχνες εδώ και αιώνες. Στην τελετή λήξης, η ΔΕΗ παρέδωσε το βραβείο «ΦΩΣ» powered by ΔΕΗ σε δύο νεαρούς ηθοποιούς. Ο Αλέξανδρος Νταβρής και η Χαρά Κυριαζή πήραν από €3.000 έκαστος, για τις δυνατές ερμηνείες τους σε ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους.
Μια τριμελής επιτροπή διάλεξε τους νικητές: ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Νανούρης, μαζί με τη δημοσιογράφο Καλλιόπη Αλπίτση. Αυτοί οι νέοι ταλέντα φέρνουν φρεσκάδα στο ελληνικό σινεμά, δείχνοντας πιθανότητες για μεγάλη πορεία.
Η Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ, κα. Σοφία Δήμτσα, δήλωσε σχετικά: «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει μάθει να ζει με το φως του κινηματογράφου, ένα φως που εμπνέει και ενώνει. Για εμάς στη ΔΕΗ, η στήριξη στο ελληνικό σινεμά δεν είναι απλώς μια χορηγία, αλλά μια διαρκής σχέση με τη δημιουργία, τη φαντασία και τους ανθρώπους που δίνουν ενέργεια στην τέχνη. Μέσα από πρωτοβουλίες όπως το “ΦΩΣ powered by ΔΕΗ”, στηρίζουμε τις νέες φωνές του ελληνικού σινεμά και αναδεικνύουμε τη δύναμη της συνεργασίας ανάμεσα στην ενέργεια και τον πολιτισμό, δύο δυνάμεις που εξελίσσονται, εμπνέουν και φωτίζουν το μέλλον».
Με το σλόγκαν «Για τις ταινίες που μας συγκινούν, για τους δημιουργούς που μας εμπνέουν, για όλες εκείνες τις στιγμές που ο κινηματογράφος ήταν εκεί για εμάς, είμαστε εδώ για αυτόν», η ΔΕΗ τονίζει τη δέσμευσή της.
Δέσμευση στον πολιτισμό και τη νέα γενιά
Ο Όμιλος ΔΕΗ, ως ο κορυφαίος Powertech στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώνει ενέργεια με καινοτομία και τέχνη εδώ και χρόνια. Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και σε Ντοκιμαντέρ, Evia Film Project και δράσεις «Σινεμά με Θέα», βάζει ώθηση στη 7η τέχνη. Έτσι, ο κινηματογράφος γίνεται εργαλείο έμπνευσης και κοινωνικής συζήτησης, με βλέψεις στο αύριο.