Εκτός υπηρεσίας ναυαγοσώστης έσωσε πέντε άτομα από πνιγμό

Εκτός υπηρεσίας ναυαγοσώστης έσωσε πέντε άτομα από πνιγμό

Συναγερμός σήμανε σε παραλία των Χανίων, όταν ισχυρά θαλάσσια ρεύματα παρέσυραν συνολικά εννέα κολυμβητές, μεταξύ των οποίων πέντε νεαροί, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με σοβαρό κίνδυνο πνιγμού. Το πρωτοφανές περιστατικό ανέδειξε όχι μόνο τον ηρωισμό των ναυαγοσωστών, αλλά και την επικίνδυνη απειθαρχία ορισμένων λουομένων.

Ο Ηρωισμός που Έσωσε Ζωές

Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, η παραλία στα Χανιά μετατράπηκε σε σκηνικό αγωνίας, όταν πέντε νεαροί κολυμβητές παρασύρθηκαν ανεξέλεγκτα από τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. Η κατάσταση εξελίχθηκε ραγδαία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές τους, καθώς αδυνατούσαν να επιστρέψουν στην ακτή. Η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση ενός ναυαγοσώστη, του Θοδωρή Κωνσταντινίδη, ο οποίος βρισκόταν στην παραλία εκτός υπηρεσίας με την οικογένειά του, αποδείχτηκε σωτήρια.

Ο κ. Κωνσταντινίδης, παρά την έλλειψη του απαραίτητου σωστικού εξοπλισμού και θέτοντας τη δική του ζωή σε κίνδυνο, βούτηξε στα φουρτουνιασμένα νερά. Με υπεράνθρωπη προσπάθεια και αξιοποιώντας την εμπειρία του, κατάφερε να φέρει τους πέντε νεαρούς πίσω στην ασφάλεια της ακτής. Δυο εκ των διασωθέντων, ως προληπτικό μέτρο και για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Οι υπόλοιποι τρεις, έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο, δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.

Λίγη ώρα αργότερα, στο ίδιο σημείο, η επικινδυνότητα των ρευμάτων εκδηλώθηκε εκ νέου, θέτοντας σε κίνδυνο άλλους τέσσερις κολυμβητές. Η άμεση ανταπόκριση των εν υπηρεσία ναυαγοσωστών απέτρεψε για ακόμη μια φορά τα χειρότερα, αναδεικνύοντας τον κρίσιμο και αναντικατάστατο ρόλο τους στην πρόληψη ναυαγίων και πνιγμών στις ελληνικές ακτές.

Η Σκοτεινή Πλευρά: Απειθαρχία και Επιθετικότητα

Ωστόσο, το περιστατικό ανέδειξε και μια ανησυχητική διάσταση της συμπεριφοράς ορισμένων λουομένων, η οποία θέτει σε δοκιμασία την ασφάλεια στις παραλίες και την υπομονή των ναυαγοσωστών. Όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής των ναυαγοσωστών της περιοχής, Παύλος Λιτινάκης, νωρίτερα την ίδια ημέρα, υπήρξαν περιστατικά λεκτικής επίθεσης προς ναυαγοσώστη.

Ο λόγος; Η σωστή και επιβεβλημένη απόφαση ανάρτησης της κόκκινης σημαίας. Αυτή η σημαία αποτελεί διεθνές σύμβολο και σαφή προειδοποίηση ότι η θάλασσα είναι επικίνδυνη λόγω ισχυρών ανέμων και κυματισμού, καθιστώντας την κολύμβηση απαγορευτική. Παρά την ξεκάθαρη αυτή ένδειξη, κάποιοι λουόμενοι όχι μόνο αγνόησαν την προειδοποίηση, αλλά προέβησαν σε φραστικές επιθέσεις, φτάνοντας στο σημείο να απειλήσουν με μηνύσεις τους ναυαγοσώστες, επειδή όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, τους χάλασαν το μπάνιο.

Έκκληση για Σεβασμό στους Κανόνες Ζωής

Ο κ. Λιτινάκης, εκφράζοντας την απογοήτευση και την ανησυχία του, τόνισε εμφατικά την ανάγκη για σεβασμό προς το έργο των ναυαγοσωστών. «Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Οι λουόμενοι οφείλουν να ακολουθούν τις οδηγίες μας. Σώζουμε ζωές μέσα από την πρόληψη και η κόκκινη σημαία σημαίνει ότι κανείς δεν μπαίνει στη θάλασσα», δήλωσε. Υπογράμμισε δε, ότι παρόμοια περιστατικά ασέβειας δεν είναι μεμονωμένα, αναφέροντας ως πρόσφατο παράδειγμα την λεκτική επίθεση σε ναυαγοσώστρια που βρισκόταν στον πύργο της.

Το περιστατικό των Χανίων αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη διπολική πραγματικότητα:

  • Από τη μία, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία ναυαγοσωστών όπως ο Θοδωρής Κωνσταντινίδης, οι οποίοι χωρίς δεύτερη σκέψη θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να σώσουν συνανθρώπους τους. Είναι χρέος μας να τους αποδώσουμε τα «συγχαρητήρια για τον ηρωισμό» τους, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο κ. Λιτινάκης.
  • Από την άλλη, την επικίνδυνη άγνοια και απειθαρχία ορισμένων λουομένων, οι οποίοι, αντί να ακολουθούν τις σαφείς υποδείξεις των ειδικών, θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη δική τους ζωή όσο και τη ζωή των διασωστών.

Οι υποδείξεις των ναυαγοσωστών δεν είναι τυπικές διαδικασίες. Είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου. Ως εκ τούτου, όπως υπογραμμίζεται με έμφαση, «ζητάμε τα αυτονόητα: σεβασμό στους κανόνες που σώζουν ζωές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ