Με ένα άλμα που ισοφαρίζει το πανελλήνιο ρεκόρ των 8,66 μέτρων αλλά και «τσουχτερή» απογοήτευση ολοκλήρωσε την παρουσία του ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής, αφού πέτυχε την κορυφαία φετινή επίδοση παγκοσμίως, άφησε να εννοηθεί πως η βραδιά θα μπορούσε να είχε ακόμα πιο λαμπρό φινάλε.
«Ήταν ένα τεράστιο άλμα και το έχασα», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην τελευταία του προσπάθεια, την οποία περιέγραψε ως ίσως την καλύτερη της ζωής του. Το πάτημα στη βαλβίδα και η προσγείωση του στέρησαν, σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου δέκα πόντους, που θα μπορούσαν να τον είχαν στείλει ακόμα και πάνω από τα 8,70 μέτρα. «Έχασα ευκαιρία πάλι, συνέχεια χάνω ευκαιρίες», πρόσθεσε, δείχνοντας την αυτοκριτική διάθεση που τον διακρίνει.
Ο Έλληνας αθλητής έκανε ένα εκπληκτικό σερί αλμάτων, με το δεύτερο στα 8,66 μέτρα να σηματοδοτεί την ισοφάριση του ρεκόρ που κατέχει από το 2007 ο Λούης Τσάτουμας. Το ατομικό του ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο είναι 8,65 μέτρα, οπότε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου πέτυχε την καλύτερη επίδοση της καριέρας του.
«Το δεύτερο άλμα νόμιζα ότι ήταν άκυρο»
Ο Τεντόγλου εξήγησε πως στο άλμα των 8,66 μέτρων δεν γέμισε σωστά την προσγείωση, επειδή νόμιζε ότι ήταν άκυρο. «Όταν είδα ότι ήταν έγκυρο, θύμωσα που δεν το εκμεταλλεύτηκα». Η δήλωση φανερώνει την τελειομανία ενός αθλητή που δεν αρκείται σε νίκες και κορυφαίες επιδόσεις, αλλά αναζητά διαρκώς το επόμενο, ακόμα μεγαλύτερο άλμα.
Σε παλαιότερες δηλώσεις, ο Τεντόγλου είχε αναφέρει πως οι αλλαγές στη φόρα και στα παπούτσια του (μαλακότερα spikes μεσαίων αποστάσεων) τον βοήθησαν να αποφύγει πόνους και να βρει ρυθμό. Στο μίτινγκ του Μονακό, είχε πηδήξει 8,61 μέτρα, καταρρίπτοντας το ιστορικό ρεκόρ του Ιβάν Πεντρόζο από το 1995.