Το «παραμύθι» της Νορβηγίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2026 έλαβε τέλος στα προημιτελικά, με την Αγγλία να παίρνει την πρόκριση με 2-1 στην παράταση. Μπροστά σε 65.000 θεατές στο Μαϊάμι, η ομάδα του Στάλε Σολμπάκεν έφτασε κοντά στο όνειρο, αλλά λύγισε απέναντι στα «τρία λιοντάρια» του Τόμας Τούχελ.
Ο Αντρέας Σιέλντερουπ άνοιξε το σκορ στο 36ο λεπτό, εκμεταλλευόμενος κλέψιμο του Μπέργκε. Η απάντηση της Αγγλίας ήρθε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, όταν ο Τζουντ Μπέλιγχαμ ισοφάρισε με πλασέ από δύσκολη γωνία. Ο ίδιος παίκτης σφράγισε τη νίκη στο 93ο λεπτό, στέλνοντας τους Άγγλους στα ημιτελικά της Ατλάντα, όπου θα αντιμετωπίσουν την Αργεντινή ή την Ελβετία την Τετάρτη 15 Ιουλίου.
Έντονες αντιδράσεις για τη διαιτησία
Οι Νορβηγοί εξέφρασαν έντονα παράπονα για τις αποφάσεις του διαιτητή Κλεμέν Τουρπέν. Στο 56ο λεπτό ακυρώθηκε γκολ του Χέγκεμ για επιθετικό φάουλ του Έρλινγκ Χάαλαντ στον Άντερσον, ενώ στο 76ο λεπτό ο Άγερ ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κόνσα, με το VAR να μην παρεμβαίνει. Επιπλέον, η ομάδα υποστηρίζει ότι η μπάλα χτύπησε στο καλώδιο της «spider cam» πριν το πρώτο γκολ της Αγγλίας. Η FIFA διευκρίνισε πως ο αισθητήρας της μπάλας δεν κατέγραψε καμία επαφή με εξωτερικό αντικείμενο.
«Είναι δύσκολο να το αποδεχτώ αυτό. Νιώθω ότι ήμασταν πολύ κοντά. Τα δώσαμε όλα. Δεχθήκαμε δύο φθηνά γκολ και ο διαιτητής δεν μας βοήθησε ιδιαίτερα. Δεν πήραμε καμία απόφαση υπέρ μας. Υπήρξε ατυχία και μικρές λεπτομέρειες πήγαν εναντίον μας. Είναι γλυκόπικρο, αλλά ήταν ένα φοβερό ταξίδι. Αυτό που βιώσαμε μαζί ήταν απίστευτο. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Μάρτιν Έντεγκααρντ.