Η ΔΕΑΒ εξετάζει όσα συνέβησαν στο ΣΕΦ και τις ποινές για ομάδες και φυσικά πρόσωπα

Η ΔΕΑΒ εξετάζει όσα συνέβησαν στο ΣΕΦ και τις ποινές για ομάδες και φυσικά πρόσωπα

Το πρόσφατο επεισόδιο στον δεύτερο τελικό της Stoiximan GBL ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό εγείρει ερωτήματα για την εφαρμογή του νέου αυστηρού νομικού πλαισίου αντιμετώπισης της αθλητικής βίας στην Ελλάδα.

Νέο πλαίσιο για την αντιμετώπιση αθλητικής βίας στην Ελλάδα

Με τη θέσπιση των νόμων 5085/2024 και 5176/2025, το ελληνικό κράτος ενισχύει σημαντικά το νομικό οπλοστάσιο που αφορά την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής αθλητικών αγώνων. Οι τροποποιήσεις αυτές περιλαμβάνουν ισχυρά μέτρα και εμπεριστατωμένες κυρώσεις, πρωτόγνωρες σε έκταση και αυστηρότητα.

Ρόλος της Διαρκούς Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Βίας (ΔΕΑΒ)

Η ΔΕΑΒ αποκτά ευρύτερες αρμοδιότητες και πλέον δύναται να επιβάλλει πρόστιμα και κυρώσεις χωρίς προηγούμενη ακρόαση, στις περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων. Η απόφαση μπορεί να βασιστεί σε:

  • Οπτικοακουστικό υλικό από το ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας
  • Φύλλο αγώνα
  • Αστυνομικές εκθέσεις
  • Αναφορές παρατηρητών και διοργανωτικών αρχών
  • Ποινές και κυρώσεις σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο

    Οι κυρώσεις που προβλέπονται είναι ιδιαίτερα αυστηρές και αφορούν τόσο τα αθλητικά σωματεία όσο και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αθλητικά επεισόδια ή βίαιες συμπεριφορές:

  • Πρόστιμα έως και 1.000.000 ευρώ για ομάδες και παράγοντες.
  • Ανάκληση ειδικής αθλητικής αναγνώρισης, που μπορεί να επιφέρει αποκλεισμό από πρωταθλήματα.
  • Αποκλεισμός παραγόντων έως 5 χρόνια από κάθε αθλητική δραστηριότητα.
  • Απαγόρευση εισόδου σε γήπεδα για φυσικά πρόσωπα από 1 έως 5 έτη.
  • Πρόστιμα έως 5.000.000 ευρώ από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων.
  • Τα επεισόδια στο ΣΕΦ ως πρώτη δοκιμασία του νέου πλαισίου

    Η σοβαρότητα των επεισοδίων που σημειώθηκαν στον αγώνα Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού λειτουργεί ως πιθανή πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τη λειτουργία του αυστηρότερου νομικού πλαισίου. Οι αρμόδιοι φορείς ήδη μελετούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και είναι πιθανόν να ενεργοποιήσουν άμεσα τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, αντανακλώντας τις πολιτικές και θεσμικές αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει τα γεγονότα.

    Συμπέρασμα

    Η νέα νομοθεσία για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και του ντόπινγκ δημιουργεί ένα αυστηρότερο και πιο αποτελεσματικό νομικό πλαίσιο που αναμένεται να συμβάλει στην προστασία του αθλητισμού στην Ελλάδα. Η εφαρμογή των διατάξεων της ΔΕΑΒ και της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι καθοριστική για την αποτροπή νέων επεισοδίων και την αποκατάσταση της ασφάλειας στα γήπεδα.

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ