Το κερδισμένο στοίχημα της ελληνικής πάλης

Το κερδισμένο στοίχημα της ελληνικής πάλης

Το 2023 που πλησιάζει στο τέλος του θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις πιο επιτυχημένες περιόδους για την ελληνική πάλη, τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο. Αυτό το άθλημα, που γεννήθηκε στην Ελλάδα και ήταν ένα από τα πιο σημαντικά στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξακολουθεί να έχει μεγάλη επιρροή μέχρι και σήμερα στους σύγχρονους αγώνες.

Η Ελλάδα έχει παράγει αθλητές διεθνούς φήμης στην πάλη εδώ και αιώνες. Από τον παλαίμαχο Ευρύβατο του Λακεδαίμονα, τον αξεπέραστο Μίλωνα τον Κροτωνιάτη και τον Ιπποσθένη τον Λακεδαιμόνιο στην αρχαιότητα, έως τους σύγχρονους πρωταθλητές όπως ο Στέλιος Μυγιάκης, ο Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο Μπάμπης Χολίδης και ο Δημήτρης Θανόπουλος.

Η Ελλάδα φιλοξενεί δύο Παγκόσμια πρωταθλήματα πάλης

Η ελληνική πάλη έχει επανέλθει με δύναμη τα τελευταία χρόνια και το 2023 ήταν μια χρονιά γεμάτη επιτυχίες. Τα τελευταία νέα ήταν η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον Αζαμάτ Χοσόνοφ για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23, με το χάλκινο ολυμπιονίκη μας του 2000, Αμιράν Καρντάνοφ, ως προπονητή.

Η συνεχής συνεργασία και συντονισμός των αθλητών, των προπονητών των σωματείων και των ομοσπονδιακών προπονητών έχει οδηγήσει σε αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα. Επιπλέον, η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης προσφέρει ανταμοιβές στους αθλητές για τις επιτυχίες τους, ακόμα και στις νεαρές κατηγορίες, και παρέχει ευκαιρίες προετοιμασίας για τους επιτυχημένους αθλητές, κάτι που είναι σπάνιο στη σημερινή εποχή.

Ο Γιώργος Κουγιουμτζίδης, ένα από τα πιο ελπιδοφόρα ταλέντα της ελληνικής πάλης, πήρε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Επίσης, η Μαρία Πρεβολαράκη ήταν μία από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες της ελληνικής πάλης. Και οι δύο αθλητές θα έχουν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον.

Οι Έλληνες παλαιστές κατέκτησαν μετάλλια σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις που συμμετείχαν

Μέχρι στιγμής, οι Έλληνες παλαιστές έχουν κατακτήσει μετάλλια σε όλες τις διοργανώσεις που έχουν συμμετάσχει, εκτός από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, όπου κατέλαβαν δύο πέμπτες θέσεις και μία ολυμπιακή πρόκριση. Συνολικά, η Ελλάδα έχει κερδίσει 11 μετάλλια σε 5 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και 2 Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα από τα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και το παράδειγμα του Λουτρακίου αποδεικνύει τη σημασία του. Η φιλοξενία των διεθνών αγώνων συνέβαλε σημαντικά στην πόλη, φέρνοντας οικονομικά οφέλη και προβάλλοντας τον αθλητισμό και την Ελλάδα παγκοσμίως.

Η συνεργασία της ΕΛΟΠ με τη διεθνή ομοσπονδία, καθώς και η εξασφάλιση αυτόχρηματων διοργανώσεων είχαν θετικά αποτελέσματα για την ελληνική πάλη και συμβάλλουν στον εξωστρεφή χαρακτήρα της.

Όπως είπε και ο Πλούταρχος, “η πάλη είναι η πιο δεξιοτεχνική και πανούργα αθλητική δραστηριότητα”.

Τα ελληνικά μετάλλια του 2023:

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών:

Χρυσό: Νταουρέν Κουρουγκλίεβ

Ασημένιο: Γιώργος Κουγιουμτζίδης

Χάλκινο: Μαρία Πρεβολαράκη

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23

Χρυσό: Γιώργος Κουγιουμτζίδης

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20

Χάλκινο: Νικολέτα Μπάρμπα

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17

Χάλκινο: Μαρία Λουίζα Γκίκα

Χάλκινο: Βασίλης Παπαγεωργίου

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U15

Χάλκινο: Μαρία Λουίζα Γκίκα

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20

Χάλκινο: Αχιλλέας Χρυσίδης

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U17

Χρυσό: Αρίωνας Κολιτσόπουλος

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23

Χάλκινο: Αζαμάτ Χοσόνοφ

Πηγή: In.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ