Ιστορική απόφαση στην Αυστραλία: Ομάδα καταδικάζεται για υπόθεση παιδεραστίας και αναγκάζεται να πληρώσει αποζημίωση

Ιστορική απόφαση στην Αυστραλία: Ομάδα καταδικάζεται για υπόθεση παιδεραστίας και αναγκάζεται να πληρώσει αποζημίωση

Η ομάδα ποδοσφαίρου Western Bulldogs στην Αυστραλία καταδικάστηκε να πληρώσει το ποσό των 5,55 εκατομμυρίων ευρώ ως αποζημίωση σε μια υπόθεση παιδεραστίας, καθιστώντας το περιστατικό ένα από τα μεγαλύτερα αυτού του είδους που έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Το δικαστήριο κρίνει ότι ο σύλλογος δεν προστάτευσε το θύμα από τις κακουχίες που υπέστη από τον προπονητή του.

Η ομάδα γίνεται η πρώτη στην Αυστραλία που καταδικάζεται για μη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των θυμάτων κακοποίησης. Η βραζιλιάνικη εφημερίδα «O’Globo» αναφέρει το γεγονός ως ένα σημαντικό προηγούμενο.

Οι έξι ενόρκοι στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βικτώριας αποφάνθηκαν ότι ο σύλλογος εμφάνισε αμέλεια όταν το 1984 ο Άνταμ Κνιλ δέχτηκε τις κακουχίες από τον προπονητή του Κρέαμ Χομπς. Η κακοποίηση ξεκίνησε τότε και σύμφωνα με τον Κνιλ, διήρκεσε μέχρι το 1990.

Το θύμα, πλέον 51 ετών, κατήγγειλε τον προπονητή στην αστυνομία της Μελβούρνης το 1993, ενώ η υπόθεση έλαβε τέλος μόλις το 2023, δηλαδή 20 χρόνια αργότερα. Ο προπονητής και ένας συνεργός του συνελήφθησαν και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε δίκτυο παιδεραστών.

Παρά την ομολογία του Χομπς για την ενοχή του, οι Western Bulldogs δήλωσαν ότι αγνοούσαν πλήρως την υπόθεση. Η ομάδα θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου, διατηρώντας ότι δεν παραβίασε τα καθήκοντά της προς τον τότε αθλητή.

Σε ανακοίνωσή της, η ομάδα επαναλαμβάνει τη λύπη της για τον πόνο που υπέστη ο Κνιλ και αναγνωρίζει την κακοποίηση που υπέστη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα εξαιτίας αυτού του τραύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ