«Χάλκινη» Ολυμπιονίκης μήνυσε γιατρό της Team USA για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση

«Χάλκινη» Ολυμπιονίκης μήνυσε γιατρό της Team USA για σεξουαλική κακοποίηση και παρενόχληση

Η Έιζα Έβανς, η οποία κατέκτησε τρίτη θέση στην αγωνιστική έλκηθρο κατηγορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, κατέθεσε μήνυση κατά ενός γιατρού της Team USA ισχυριζόμενη ότι την κακοποίησε σεξουαλικά και την παρενόχλησε για σχεδόν δέκα χρόνια κατά τη διάρκεια θεραπείας.

Ο γιατρός, Τζόναθαν Βίλχελμ, καθώς και η Ολυμπιακή & Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών (USOPC) και η ομοσπονδία αγωνιστικού έλκηθρου των ΗΠΑ κατονομάστηκαν ως κατηγορούμενοι στην μήνυση που κατατέθηκε σε πολιτειακό δικαστήριο στα βόρεια της Νέας Υόρκης.

Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα, η 35χρονη αθλήτρια δήλωσε ότι η «επαναλαμβανόμενη σεξουαλική παρενόχληση» από τον Βίλχελμ την αφήνει «σωματικά και συναισθηματικά κατεστραμμένη, με αποτέλεσμα να υποφέρει από χρόνια άγχος και να χάσει την αγάπη της για το άθλημα».

Στην μήνυση αναφέρεται ότι η θεραπεία «ανταποκρίνεται σε κακοποίηση που διήρκεσε» όπως και με τον Λάρι Νασάρ, τον πρώην γιατρό της αμερικανικής ομάδας γυμναστικής που το 2018 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 175 ετών για σεξουαλική κακοποίηση αθλητριών.

Ο δικηγόρος του Βίλχελμ, Ράιαν Στίβενς, δήλωσε ότι ο πελάτης του «αρνείται τις αποδείξεις των ανηλεών κατηγοριών εναντίον του» και αποκάλεσε «επαίσχυντη και συκοφαντική» την σύγκριση του Βίλχελμ με τον Νασάρ.

Από την πλευρά της, η USOPC εξέδωσε δήλωση όπου διευκρίνιζε ότι δεν έχει εξετάσει την καταγγελία, αλλά παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των αθλητών της Ομάδας των ΗΠΑ.

Η μήνυση αναφέρει ότι ο Βίλχελμ ξεκίνησε τη θεραπεία της Έβανς το 2012 και κατά τη διάρκεια αυτής «ακούμπαγε τα γεννητικά όργανα και το σώμα της κατά παράβαση των ιατρικών προτύπων».

Με τη μήνυσή της, η Έβανς καταγγέλλει ότι ήταν γνωστό μεταξύ των αθλητριών ότι ο Βίλχελμ, ανεξάρτητα από τραυματισμούς, θα βρίσκει λόγο να «θιγεί ερωτικά» την ομάδα μυών που είναι γνωστή ως προσαγωγός κοιλιακής χώρας. Επίσης, ισχυρίζεται ότι ο γιατρός κατηγορήθηκε για βίντεο και φωτογράφηση της Έβανς και άλλων αθλητριών κατά τη διάρκεια θεραπευτικών συνεδριάσεων και πριν από αγώνες στο εκπαιδευτικό κέντρο της USOPC στο Lake Placid της Νέας Υόρκης.

Στη μήνυση αιτούνται απροσδιόριστες αποζημιώσεις για πόνο και δυστυχία, ιατροφαρμακευτικές αποζημιώσεις και άλλες ζημιές, καθώς και ποινικές αποζημιώσεις.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Έβανς τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό από το άθλημα, καθώς δεν υπέβαλε δείγματα για αντιντόπινγκ τεστ τον προηγούμενο Μάρτιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ