Απειλή ακτιβιστών για έναν εναλλακτικό και μη βίαιο τρόπο αντίδρασης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024

Απειλή ακτιβιστών για έναν εναλλακτικό και μη βίαιο τρόπο αντίδρασης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024

Πέντε ομάδες ατόμων με διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές πεποιθήσεις απειλούν να χαλάσουν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024. Με τίτλο “Όχι εθελοντές για τους Ολυμπιακούς του 2024: ένα κρυφό σεμινάριο για να τους χαλάσουμε τη δουλειά”, σχεδιάζουν ένα στρατηγικό σχέδιο εισοδισμού που εμπνεύστηκε από τον Λέον Τρότσκι, με στόχο την υπονόμευση των διοργανωτών μέσα από τις τάξεις των εθελοντών. Οι ακτιβιστές καλούν τους ομοϊδεάτες τους να υποβάλουν αιτήσεις για εθελοντική εργασία και στη συνέχεια να μην εμφανιστούν, υποκρινόμενοι τη διάθεση για συμμετοχή. Οι ακτιβιστές έχουν δημιουργήσει και διεύθυνση email για να συμβουλεύουν τους “ψευτοεθελοντές”.

Απειλή και απάντηση

Σύμφωνα με τον “Figaro”, ο ακτιβιστής Σαρλ Πλαντάντ αναφέρει ότι παρόμοιες δράσεις θα πρέπει να είναι μη βίαιες. Αν εμφανιστούν, θα πρέπει είτε να αποτύχουν στις τελικές κρίσεις επιλογής είτε να μην εμφανιστούν καθόλου στις κρίσεις. Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων δεν φαίνεται να ανησυχεί γι’ αυτήν την απειλή, κάνοντας λόγο για “εξαιρετικά ακριβές και εποπτευόμενο πλαίσιο” στις αποστολές εθελοντισμού. Παράλληλα, όμως, αν και οι διοργανωτές έχουν πολλές επιλογές, υπάρχει κριτική σχετικά με τον εθελοντισμό, καθώς οι εθελοντές δεν αμείβονται σχεδόν καθόλου.

Ο ορισμός και η φύση του εθελοντισμού

Η Χάρτα του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού Εθελοντισμού καθορίζει τη δέσμευση του εθελοντή ως οικειοθελή. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί καταλήγουν ότι μια αδήλωτη εργασιακή απασχόληση είναι περίπτωση κρυφής εργασίας. Υπάρχει, επίσης, κριτική για την αδικαιολόγητη έλλειψη αποζημίωσης για τους εθελοντές, παρά τη διοίκηση της κρυφής εργασίας στο πλαίσιο του εθελοντισμού.

Πηγή: ΟΤ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ