Ο Γιώργος Λάνθιμος κερδίζει το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία “Poor Things”

Ο Γιώργος Λάνθιμος κερδίζει το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία “Poor Things”

Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος απέσπασε τον μεγαλύτερο τίτλο στο 80ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η ταινία του “Poor Things” απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο βραβείο του φεστιβάλ. Η ταινία αποτελεί έναν ύμνο για τη γυναικεία χειραφέτηση και έχει ως πρωταγωνιστές την Έμα Στόουν, τον Γουίλεμ Νταφόε και τον Μαρκ Ράφαλο.

Γιώργος Λάνθιμος: Ευχαριστίες στο εντυπωσιακό πλάσμα Έμα Στόουν

Στην απονομή του βραβείου, ο Γιώργος Λάνθιμος δήλωσε: “Θέλω να ευχαριστήσω το φεστιβάλ, το συνεργείο και όλους τους συνεργάτες. Η κινηματογραφική βιομηχανία χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να είναι έτοιμη για μια τέτοια ταινία.” Επίσης, ευχαρίστησε τον συγγραφέα του βιβλίου ‘Αλισντερ Γκρέι και τον σεναριογράφο Τόνι ΜακΝαμάρα. Ο σκηνοθέτης εξέφρασε επίσης τη στήριξή του προς τους αμερικανούς σεναριογράφους που είναι απεργοί αυτήν την περίοδο. Τέλος, ευχαρίστησε τη σύντροφό του και αφιέρωσε επαινετικά λόγια στην Έμα Στόουν.

Η πλοκή της ταινίας

Το “Poor Things” είναι μια μοντέρνα εκδοχή του μύθου του Φρανκενστάιν, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του ‘Αλισντερ Γκρέι που κυκλοφόρησε το 1992. Η ιστορία λαμβάνει χώρα την εποχή της βικτοριανής εποχής και αντικαθιστά το τέρας με την Μπέλα, μια νεαρή νυμφομανή. Ο φιλόδοξος επιστήμονας Γκόντγουιν Μπάξτερ την επαναφέρει στη ζωή, αλλά της δίνει το μυαλό ενός μωρού. Απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις και τα στεγανά της εποχής της, η Μπέλα επιδιώκει να δώσει τη μάχη της για την ισότητα και την ελευθερία.

Ο Γιώργος Λάνθιμος δήλωσε: “Είναι μια ταινία που δεν περιγράφεται εύκολα. Μείναμε πιστοί στην ουσία του μυθιστορήματος και στην όραση της πρωταγωνίστριας, μιας γυναίκας με ελεύθερη σκέψη, χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, που βιώνει τον κόσμο με τους δικούς της όρους”.

Άλλα βραβεία του φεστιβάλ

Εκτός από τον Γιώργο Λάνθιμο, και άλλοι καλλιτέχνες απέσπασαν βραβεία. Ο Ενρίκο Μαρία Αρτάλε, για παράδειγμα, κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο σενάριο για την ταινία “El Paraiso”. Επίσης, η ταινία “Explanation for Everything” του Γκαμπόρ Ράις απέσπασε το βραβείο για την καλύτερη ταινία στο τμήμα “Orizzonti”.

Συμπερασματικά

Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι ο πρώτος Έλληνας σκηνοθέτης που αποσπά το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Η ταινία “Poor Things” προκάλεσε αίσθηση με την πρεμιέρα της και η αναγνώριση του θαυμάσιου έργου του Γιώργου Λάνθιμου αποτελεί μια τεράστια διάκριση για τον ελληνικό κινηματογράφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ