Ερντογάν – Μενέντεζ: Απεμπλοκή και πλεονέκτημα για τα F16

Ερντογάν – Μενέντεζ: Απεμπλοκή και πλεονέκτημα για τα F16

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει αδιάλλακτα την σκληρή του γραμμή για την Κύπρο. Σε μια σημερινή του δήλωση (26/9), υποστήριξε ότι η αναγνώριση της “Βόρειας Κύπρου” είναι η καλύτερη λύση για όλους. Επιπλέον, εορτάζει την εμπλοκή του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Ρόμπερτ – Μπομπ – Μενέντεζ σε υπόθεση δωροδοκίας. Επισημαίνει ότι η Τουρκία θα εκτείνει τη φωνή της και θα ζητήσει από άλλες χώρες να αναγνωρίσουν τα Κατεχόμενα.

“Έχουμε δοκιμάσει όλες τις δυνατές λύσεις για μια συμφωνία. Έχουμε προσεγγίσει με ειλικρίνεια διάφορες φόρμουλες, συμπεριλαμβανομένης της φόρμουλας της ομοσπονδίας. Ωστόσο, πλέον είναι ξεκάθαρο ότι η μόνη επιλογή είναι η λύση μεταξύ των δύο κρατών στην Κύπρο. Δεν πρόκειται να αγνοήσουμε τα δικαιώματα της και να τα παραβλέψουμε. Θα αυξήσουμε περισσότερο τη φωνή μας για να επιτευχθεί η αναγνώριση από άλλες χώρες. (…) Το νησί της Κύπρου αξίζει να θυμόμαστε με ειρήνη και ηρεμία, όχι με έχθρες.”

Ο Μενέντεζ και τα F-16

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν, αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση του Μενέντεζ και τις επιπτώσεις της στα F-16. “Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματά μας με τα F-16 ήταν οι δραστηριότητες του Αμερικανού γερουσιαστή Μενέντεζ κατά της χώρας μας. Ο υπουργός Εξωτερικών μας θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία… Η απεμπλοκή του Μενέντεζ μας δίνει ένα πλεονέκτημα, αλλά το ζήτημα των F-16 δεν εξαρτάται μόνο από τον Μενέντεζ”, επισήμανε ο Ερντογάν.

Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: “Αν είναι αφοσιωμένοι στην υπόσχεσή τους, το κοινοβούλιό μας θα είναι επίσης αφοσιωμένο στη δικιά του υπόσχεση. Θα πάρει τα αναγκαία μέτρα”. Τέλος, αναφερόμενος στην ανάφλεξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, είπε: “Ήρθε η ώρα για διαρκή ειρήνη και ηρεμία υπό την αζερική κυριαρχία για το Χοτζαλί και το Καραμπάχ. Η Αρμενία έχει το καθήκον να σταθεί στο πλευρό της ειρήνης για την εγκαθίδρυση της ηρεμίας”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ