Τα έργα με 265 εκατ. ευρώ που θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες, επιβλέπονται από την ΗΔΙΚΑ

Τα έργα με 265 εκατ. ευρώ που θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας για τους πολίτες, επιβλέπονται από την ΗΔΙΚΑ

Η ΗΔΙΚΑ επιβλέπει την υλοποίηση έργων ύψους άνω των 265 εκατ. ευρώ, τα οποία βελτιώνουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ο εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παράλληλα συμμετέχει ενεργά σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, τα έργα χρηματοδοτούνται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας και παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, με έμφαση στην υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια των δεδομένων. Η ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της κυβέρνησης γενικότερα.

Τα έργα στον τομέα της υγείας που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΗΔΙΚΑ:

1. Η ενοποίηση των Μητρώων στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, με προϋπολογισμό 12,2 εκατ. ευρώ. Η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί σύντομα.

2. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τη διαχείριση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών, με προϋπολογισμό 29,4 εκατ. ευρώ, για τον οποίο ο διαγωνισμός βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης.

3. Η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, με προϋπολογισμό 45,1 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο.

4. Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων των νοσοκομείων, με προϋπολογισμό 139,5 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών.

5. Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος πρωτογενούς πρόληψης με προϋπολογισμό 10,2 εκατ. ευρώ, που θα προκηρυχθεί το νέο έτος.

6. Η αναβάθμιση του κέντρου διαχείρισης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, της οποίας η υλοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει.

7. Η εγκατάσταση συστήματος RIS PACS απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με συνολικό προϋπολογισμό 15,8 εκατ. ευρώ, το οποίο υλοποιείται και αποτελεί έργο γέφυρα μεταξύ παλαιότερων και τρέχοντων προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Επίσης, η ΗΔΙΚΑ συμμετέχει στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το MyHealth@EU, το οποίο επιτρέπει στα 27 κράτη της ΕΕ να παρέχουν υψηλής ποιότητας διασυνοριακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες τους, μέσω της απρόσκοπτης και ασφαλούς ανταλλαγής κλινικών εγγράφων.

Επιπλέον, η ΗΔΙΚΑ προχώρησε στην υλοποίηση δύο ακόμα προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τα οποία διακρίθηκαν με το 1ο βραβείο “Global Innovation & Tech Excellence” στην κατηγορία των καινοτόμων λύσεων ηλεκτρονικής Υγείας.

Επιπλέον, η ΗΔΙΚΑ φιλοξενεί στο h-cloud και συμμετέχει στο ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο παρακολουθείται η διακίνηση φαρμάκων στην ελληνική αγορά και διεξάγει η έγκαιρη εντοπισμός ελλείψεων σε φάρμακα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ