Σύλληψη Ιταλού στη Βάρκιζα: Ηγετικό μέλος διεθνούς κυκλώματος

Σύλληψη Ιταλού στη Βάρκιζα: Ηγετικό μέλος διεθνούς κυκλώματος

Το κυκλώματος λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών είναι υπόθεση που ανέδειξε οικονομικό όφελος πάνω από τα 21 δισ. δολάρια.

Την Παρασκευή, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν έναν αλλοδαπό ηγέτη κυκλώματος λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών στη Βάρκιζα. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο συλληφθείς αντιμετωπίζει κατηγορίες από την Interpol, ενώ το κυκλώματος από το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών έχει επιφέρει οικονομική ζημιά υπερβαίνοντας τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, η οργάνωση ιδιοκτητούσε δεξαμενοπλοία και χρησιμοποιούσε νομιμότητα ναυτιλιακών εταιριών για τη μεταφορά πετρελαιοειδών με απάτες.

Ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας

Την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, η Υποδιεύθυνση Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής συνέλαβε έναν αλλοδαπό στη Βάρκιζα λόγω συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση διεθνούς χαρακτήρα. Σύμφωνα με την ΕΛΑ, ο συλληφθείς αποτελούσε ηγετικό μέλος της οργάνωσης που ασχολείται με το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών παγκοσμίως. Η οργάνωση, που εκμεταλλευόταν δεξαμενοπλοία με ψευδείς ναυτιλιακές εταιρίες, προέβαινε σε απάτες κατά τη μεταφορά πετρελαιοειδών, έχοντας ως αποτέλεσμα τεράστιες οικονομικές ζημιές υπέρ των ναυλωτών και των χωρών τους. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική αρχή.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση χρησιμοποιούσε τεχνάσματα όπως συσκευές δορυφορικής αναμετάδοσης για αναγνώριση από ακινητοποιημένα πλοία σε λιμάνια της Ασίας. Έλαβαν τις συσκευές αυτές, τις τοποθέτησαν στα δεξαμενόπλοιά τους, και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς απενεργοποίησαν, εξαπατώντας τους ναυλωτές. Η οργάνωση προκάλεσε ζημιές που ξεπερνούν τα 21 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Ο συλληφθείς αναμένεται να λογοδοτήσει ενώπιον της δικαιοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ